Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Председник Србије Александар Вучић, турски председник Реџеп Тајип Ердоган и чланови Председништва БиХ положили су камен темељац за изградњу ауто-пута који би требало да повеже Србију и БиХ. Да смо раније градили путеве, а не мржњу избегли бисмо катастрофе, али више немамо право на такве грешке, поручио је Вучић на свечаности почетка градње ауто-пута.

Александар Вучић истакао је да је почетак радова ауто-путу Београд–Сарајево историјски догађај, важан за цео регион, јер почињемо један простор да повезујемо, отварамо и спајамо.

“Ово је простор који је био без путева, пун сумњи, страхова и мржње која је из тога произилазила. Данас почињемо тај простор да повезујемо, отварамо и спајамо. Ништа није потребно Балкану колико путеви и повезивање”, рекао је Вучић.

Од 1945. године сви путеви и пруге, везе, комуникације које смо имали са БиХ, истакао је Вучић, углавном су биле лоше, као да је неко народе који живе на овом нашем подручју кажњавао за ко зна шта.

Данас је, каже, прилика да покажемо да сами, бринући о себи и својој будућности да можемо да уређујемо своје односе.

Путеви су, према његовим речима, потребни да прошлост оставимо иза нас, да нас зближавају и упознају, дају могућност да се разумемо и на крају опростимо једни другима без једа и зазора.

“Немати пут који повезује са комшијом значи да вас раздаваја један зид, провалија. Пут пробија и показује да постоје друге”, нагласио је Вучић.

Истакао је да се на путу људи срећу, пазе једни на друге и схватају колико их мало дели.

То је, како каже, заједно једини начин на који можемо да идемо напред, да будемо већи, успешнији и богатији, да помогнемо једни другима, да престанемо да мрзимо нечији успех, јер повезани тај успех ће бити наш.

Вучић, Ердоган, Џаферовић, Комшић и Додик

Рекао је да ће путевима овај простор престати да буде црна рупа на мапи путева света и да они доводе пријатеље попут председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, којем можемо да захвалимо на иницијативу овог пута.

Указао је да ће 19 километара ауто-пута у Србији бити брзо изграђено, те да ће бити изграђен модеран мост који ће спајати људе из Србије, БиХ и Републике Српске као дела БиХ.

“Хоћемо да нам буду ближи и Бијељина и Брчко и Бањалука и Тузла и Сарајево и Вишеград и свако место на прстену који ће бити повезано ауто-путем. Хоћемо да Бошњаци из Новог Пазара лако могу да оду до Сарајева да посете своје Бошњаке, али и да Срби из Београда лако дођу до Требиња, Гацка, Билећа, Невесиња”, рекао је Вучић.

Истакао је да жели да се Срби повезују са Бошњацима из Сарајева, да виде предности сарадње и рада једни са другима. “То не значи брисање прошлости, већ поглед у будућност и живот, поглед у нашу децу којима треба да оставимо Србију”, рекао је Вучић.

Приметио је да је у публици и власник компаније “Ташјапи”, која гради пут, а којем је са бине поручио да учини све да се радови заврше на време и да се убрзају сви радови.

Вучић је истакао да ће за 15 дана бити отворен и ауто-пут Ниш–Пирот–Димитровград тако да ће се на путу до Истанбула кроз Србију целом територијом путовати ауто-путем.

Турску и Србију, после бурне историје, данас, између осталог, повезује жеља да градимо путеве између Србије и Турске, да их градимо у БиХ и свуда, по целом Балкану, поручио је Вучић.

“Земља са којом смо имали тешке деценије и векове данас је једна од наших највећих пријатеља. Дужан сам да кажем да захвалност дугујемо изузетној улози и визионарству председника Ердогана који се потрудио да покаже поштовање за Србију ан свакомместу, у сваком делу земље”, рекао је Вучић.

Захвалио је Ердогану на томе и поручио му да српски народ уме да цени то и да му не треба ништа више осим поштовања. Морамо да гледамо у будућност и да радимо све да нам будућност буде различита од прошлости”, поручио је Вучић.

Ердоган: Сведоци смо историјског тренутка за наше земље

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган поручио је да је данас историјски тренутак за Србију, БиХ и Турску, као и да је једини циљ Турске успостављање мира и просперитета на Балкану.

Поручио је да се никад не сме заборавити да су ове територије у последњих 25 година претпреле велике болове и патње, плаћајући велике цехове. “Због тога смо у обавези да изградимо будућност тако што своје различитости нећемо видети као факторе неких сукоба, већ као своје богатство”, истакао је Ердоган.

Због тога, подвукао је, требало би да се унапређује сарадња међу земљама, те изразио уверење да ће се наставити број заједничких пројеката.

“Ми смо данас сви заједно сведоци једном историјском тренутку међу нашим земљама и веома сам поносан због тога што се данас окончава 12 важних пројеката”, рекао је Ердоган обраћајући се окупљеним грађанима у Сремској Рачи.

Ердоган је подсетио да су се почетком 2018. године у Истанбули састали он, председник Србије Александар Вучић и Бакир Изетбеговић, тада члан Председништва БиХ, који је, каже, отворио пут за реализацију пројекта изградње ауто-пута.

“Одмах након тог састанка смо уложили велике напоре како бисмо реализовали пројекат мира на Балкану”, рекао је Ердоган и захвалио се Вучићу, кога је назвао драгим пријатељем, као и члановима Председништва БиХ.

Председник Турске је истакао да је мост преко Саве, чији се темељ данас поставља, мост пријатељства, јер заиста има посебну вредност за цео регион.

Ердоган је навео да има велика очекивања од турске компаније “Ташјапи”, која ради на изградњи пута, да ће пројекат завршити у што краћем року и на најбољи начин.

Навео је и да су историјска и културна баштина Турске и Србије заједничко богатство и да сваки споменик на овим просторима представља могућност за солидарност и сарадњу.

“Због тога смо у обавези да изградимо будућност тако што ћемо искористити нашу инспирацију, надахнуће, моћ и храброст коју црпимо из наше богате прошлости”, рекао је Ердоган.

У том смислу, навео је да доказ томе и обнова Рамске тврђаве, један од бисера Дунава, који је помогла Турска, преко агенције ТИКА, која би требало да допринесе повећању туристичких потенцијала у региону.

Навео је да се данас поставља и камен темељац за изградњу пута Нови Пазар–Тутин.

Ердоган је споменуо и Шемсудима Кучевића, председника општине Тутин који је погинуо у саобраћајној несрећи на путу Нови Пазар–Тутин, пар дана након његове посете Србију и Рашкој области 2017. године и његовој породици изразио саучешће.

Такође, навео да се током његове посете реализују још неки пројекти између осталог, отворено је неколико фабрика, постављен камен темељац за фабрику “Фека аутомотив”, обновљена Валиде џамија у Сјеници.

“Желим да све инвестиције буду од користи свима нама. Турска ће наставити да увећава своје инвестиције широм Србије”, поручио је Ердоган.

На крају, још једном захвалио Вучићу на гостропримству које му је указао. “Надам се да ћемо изградити једну много бољу будућност”, закључио је Ердоган.

Додик: Овде се види опредељење Србије да помаже БиХ и РС

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик оценио је да је градња ауто-пута Београд–Сарајево историјски догађај који представља враћање дуга региону и људима који живе у њему.

“Данас је историјски дан, градња моста на траси ауто-пута који треба да повеже Србију БиХ, РС, Бањалуку, Београд, Тузлу, Брчко је враћање дуга овом народу, овом региону, овом крају, јер се кроз историју нису градиле комуникације које је требало да повежу Србију и РС и БиХ, него су грађени неки други путни правци”, рекао је Додик.

Додик је додао да је ово враћање дуга тој историји и чињенци. Изразио је уверење да само градња великих путева помаже да људи долазе, а мали, које можемо да видимо, доприносе да људи одлазе, јер не виде перспективу.

Оценио је да се градњом ауто-пута ствара низ предности – да се боље живи и развија и комуницира.

Џаферовић: Ауто-пут води регион у мир и стабилност

Бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић честитао је Србији што је завршила све, иначе компликоване, процедуре за изградњу ауто-пута Београд–Сарајево и изразио наду да ће то што пре учинити и БиХ како би се два града и две земље што пре и што квалитетније повезале.

Ово је тренутак, рекао је Џаферовић, изградње нечега што комплетан регион води у мир, стабилност, просперитет и развој.

Џаферовић се захвалио председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану што је препознао да може да помогне овај регион. “Турска игра врло значајну, стабилизирајућу улогу у региону, помаже свима колико може да се људи повеже, да нормално живе”, рекао је Џаферовић.

Тако нешто, додао је, може доћи само од стране оних који су племенити и искрени у намерама да помогну.

Захвалио је председнику Александру Вучићу и Србији што је решила сва питања, а како је рекао процедуре су компликоване, која су значајна за овај пројекта.

“Надамо се да ћемо и ми у БиХ што пре окончати те процедуре као би изградња ауто-пута кренула и кроз БиХ. То је у интересу и Србије и БиХ”, рекао је Џаферовић и поручио да је БиХ поносна земља која жели да има добре односе са суседима на принципима међусовног уважвања, поштовања.

“Мислим да такве односе можемо да градимо и да решавамо отворена питања”, закључио је Џаферовић.

Комшић: Ауто-пут симбол будућих бољих односа Србије и БиХ

Председавајући Председништва БиХ, хрватски члан Жељко Комшић поручио је на обележавању почетка изградње ауто-пута Београд–Сарајево да је та саобраћајница симбол будућих односа Србије и БиХ и пријатељских веза између народа и земаља.

“Ово је ауто-пут и комуникација, али је поред тога и симбол наших будућих бољих односа, ово је симбол пријатељских веза између наших људи и земаља”, рекао је Комшић и додао да се нада да ће следеће године иста таква церемонија бити одржана и са друге стране реке.

Комшић је рекао да је до пре две године изгледало немогуће да ће односи Србије и БиХ бити на таквом ниову и да ће се, након деценија и деценија, коначно кренути у изградњу великог инфраструктурног пројекта.

Оценио је да ауто-пут неће бити користан само грађанима две земље, већ и да ће значити за односе две земље и имати и конкретан и симболички значај.

Комшић је рекао и да је до пре пар година било немогуће замислити да се на постављању камена темељца окупи велики број људи, који је данас био присустан.

“Знате све о нама који стојимо и седимо овде на бини, али својим присуством желимо да покажемо колико мало треба поверења, пружена рука, осмеха да ствари у нашим земљама и у овом региону крену брзо на боље”, рекао је Комшић.

*****

Ауто-пут Београд-Сарајево први је ауто-пут који ће директно повезати Србију и БиХ, а од великог је значаја и за повезивање у региону.

Градиће се у две деонице и то Кузмин-Сремска Рача (граница са БиХ)-Бијељина и Пожега-Ужице-Котроман, а вредност радова на страни Србије износи 1,05 милијарди евра, од чега је око 220 милиона евра вредност изградње деонице Сремска Рача-Кузмин, а око 830 милиона евра деоница Пожега-Котроман.

Комерцијални уговор за пројектовање и изградњу деонице Рача-Кузмин потписан је пре нешто више од 10 месеци, односно крајем прошле године.

Мост на Сави код Сремске Раче где је свечано обележен почетак градње ауто-пута Београд-Сарајево

Комерцијалним уговором је предвиђено да „Ташјапи“ изради комплетну планску и техничку документацију и то планове детаљне регулације, студију оправданости са идејним пројектом, пројекат за грађевинску дозволу и пројекат за извођење, као и извођење радова на изградњи.

Припремни радови на изградњи моста на Сави код Сремске Раче почели су крајем августа, а данас почињу главни радови, који су пре свега везани на радове на мосту, који износе 100 милиона евра.

Укупна дужина моста преко Саве код Сремске Раче биће 1.310 метара, а мост се састоји од прилазних бетонских конструкција на левој и десној обали Саве, дужине 530 и 450 метара и челичне конструкције над реком дужине 330 метара.

Радови ће на деоници Сремска Рача-Кузмин, према очекивањима, трајати две и по године, а на деоници Пожега-Котроман, за шта се тренутно ради пројектно-техничка документација, почетак радова се очекује 2021. године.

Деоница Сремска Рача–Кузмин је дужине од око 18 километара, а траса Пожега-Ужице-Котроман дугачка је око 60 километара.

Ауто-пут Београд-Сарајево повезае  РС, Србију и БиХ и омогућиће бољу комуникацију. Када пут буде завршен, за три сата лагане вожње путоваће се од Београда до Сарајева, пренео је Танјуг.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here