Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Европосланици који ће посредовати у међустраначком дијалогу започеће данас онлајн консултације са посланичким групама у Скупштини Србије, а разговори ће трајати до четвртка 22. априла.

Међународни посредници ће најпре разговарати са највећом посланичком групом “Александар Вучић – за нашу децу”, а након тога и са осталим парламентарним странкама по редоследу који је утврђен на основу броја посланика.

Свака посланичка група ће на располагању имати око сат времена.

Након разговора са посланичким групама, страни посредници ће обавити разговоре и са ванпарламентарним странкама после чега се очекује дефинисање формата и тема дијалога власти и опозиције о изборним условима, па се тако званичан почетак дијалога очекује негде у јуну 2021.

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Владимир Орлић оценио је да је рано за причу о било каквим детаљима.

“Од разговора са странцима не очекујем баш ништа, сем поштовања суверенитета и независности Србије”, рекао је Орлић за Тањуг. Шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић каже да ће они као посланичка група предочити да су сачинили платформу и принципе којима ће се руководити током друге фазе дијалога.

Очекује да ће заједно са европарламентарцима разговарати шта је све реализовано током прве фазе дијалога, подсетивши да је око 90 одсто из агенде већ имплементирано, а СПС ће, каже, током разговора поменути и извештај Ервопског парламента о напретку Србије. “Заинтресовани смо да чујемо ко је, на који начин и зашто сачинио такав извештај”, рекао је Милићевић за Тањуг.

Поновио је став СПС који је прецизиран у њиховој платформи, да оне странке које напусте разговоре или које одбију да учествују у дијалогу не могу да очекују заступљеност својих ставова у завршном документу.

“Нећемо дозволити да се дијалог претвори у фарсу и заваравање јавности, нема више 42 захтева или бојкот. Спремни смо да водимо конструктиван дијалог, да сагледамо сугестије, поправимо услове, али нећемо прихватити став 42 захтева или бојкот, јер то није начин да се дође до решења”, истакао је он.

Лидер Странке правде и помирења Муамер Зукорллић рекао је за Тањуг да ће се сада обавити припремни разговори и да се још не ради о тематским разговорима око унпаређења изборног система и да претпоставља да ће тежиште сада у разговорима бити на форми разговора и методологији.

“Ми ћемо дати своје идеје, а свакако се темељно припремамо за другу фазу у којој ћемо представити своју платформу”, рекао је Зукорлић.

За Странку правде и помирења, контролни механизам је кључ, каже Зукорлић и додаје да они размишљају у смеру да се на неки начин централизује контрола, поготово бирачких спискова.

Посланица Савеза Војвођанских Мађара Елвира Ковач подсећа да је СВМ учествовао и у претходном кругу консултација и да ће наставити и сада.

“Вероватно ће нас највише питати везано за политичко представљање националних мањина, тако да ћемо искрено рећи да сматрамо да је тренутни систем добар, што је јасно за бројчано веће националне мањине”, рекла је Ковач за Тањуг.

Она је додала да би требало погледати како је политичко представљање странака нациоанлних мањина у окружењу, па на основу тога направити неки комбиновани систем, не заборављајући ни бројчано мање националне мањине.

У другој фази међустраначкој дијалога неће учествовати посланичка група СПАС-а, потврђено је Танјугу у тој странци.

“СПАС је већ учествовао у првим преговорима 2019. године и знамо како се то завршило. Овог пута СПАС је донео одлуку да не учествује, јер сматрамо да је то унутрашња ствар наше државе”, кажу у Српском патриотском савезу.

Кажу да су свој простор за разговоре препустили својим коалиционим партнерима Српској напредној странци, а ако буде неких неслагања, то ће, напомињу, решити унутар коалиције.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је у недељу да ће данас за 26. април заказати састанак са странкама које не желе присуство европских посредника на тему побољшања изборних услова.

Посланица Европског парламента Тања Фајон, која је део посредничког тима Европског парламента у међунастраначком дијалогу, каже да је циљ да се међустраначки дијалог заврши “много пре предстојећих избора” како би остало довољно времена за, како наводи, спровођење неопходних законских и других промена у изборним условима.

“У априлу и почетком маја планирамо онлајн састанак са Владом, репрезентативним парламентарним и ванпарламентарним странкама”, рекла је Фајон за Нова.рс.

Она је нагласила да је циљ да се прва рунда консултација са свима у Србији који желе да учествују у дијалогу заврши до краја маја.

“Планирамо да се формално састанемо са опозиционим блоком крајем априла, почетком маја”, рекла је Фајон.

Кометаришући најаву представника власти да ће да отпочну преговоре са онима који неће да преговарају уз посредство ЕП, Фајон је рекла да ЕП поздравља све који желе да учествују у дијалогу и који деле исти циљ.

“Треба нам снажна посвећеност проевропских снага у Србији како бисмо постигли неопходна побољшања. Дијалог ће бити усредсређен на развој политичке културе и демократског дискурса међу политичким противницима и олакшаће дијалог између владајуће већине и опозиције (изван парламента) како би се постигао консензус о питањима везаним за изборе. Шта год да се паралелно догађа, не могу да коментаришем, јер званично нисмо умешани у то”, поручила је Фајон.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here