Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Посланици Скупштине Србије подржали су у расправи у парламенту Предлог закона о Меморијалном центру “Старо сајмиште”. Оценили су да је важно неговати културу сећања, нарочито у време када се дешава покушај историјског ревизионизма.

Посланик Покрета социјалиста Бојан Торбица рекао је да је жалосно што је морало да протекне више од седам и по деценија да се на простору некадашњег логора “Старо сајмиште” формира меморијал посвећен његовим жртвама, као и свим жртвама Холокауста, геноцида над српским народом, геноцида над Ромима страдалих на територији окупиране Србије и Независне државе Хрватске.

Према његовим речима, формирање Меморијалног центра “Старо сајмиште” има велики значај због процеса историјског ревизионизма који  се уочава последњих деценија, не само у нашем региону већ и у значајном делу Европе и света.

Током расправе, Торбица је изјавио и да Милан Недић не заслужује рехабилитацију и додао да би било какав корак у том смеру био увреда за све жртве нацизма.

Посланица СПС-а Мирјана Драгаш рекла је да они који забораве своју историју, морају да је понављају.

“То је страшна опомена која нам се управо догодила у новијој историји, у којој смо од страдалничког народа и жртве, ми претворени у монструозан народ”, рекла је Мирјана Драгаш.

Посланик Нове Србије – Покрета за спас Србије Ђорђе Вукадиновић је такође подржао предлог закона.

“Ево једне тачке око које не би требало да буде разлике међу нама. Чињеница је да је срамота – да не кажем тежу реч од тога – да до сада овај меморијални комплекс и ово место погрома десетине хиљада Јевреја, Срба и Рома није достојно обележено”, рекао је Вукадиновић.

Додао је да је култура сећања веома важна, посебно у контексту актуелних тенденција у савременом свету, а то је покушај релативизације онога што се дешавало у Другом светском рату.

Вукадиновић је питао министра културе и информисања Владана Вукосављевића да ли је и како организационо предвиђена релација центра “Старо сајмиште” са Музејом жртава геноцида.

Вукосављевић је одговорио да је изменама и допунама Закона о култури које су недавно усвојене у Скупштини прецизирано да је за неговање културе сећања надлежан Музеј жртава геноцида.

Министар је истакао да верује да ће у сарадњи Меморијалног центра “Старо сајмиште” и Музеја жртава геноцида да се створе услови и за научноистраживачки рад и за свеобухватнији историјски приступ.

Додао је да ће Меморијални центар сарађивати са бројним јеврејским организацијама из света.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here