Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Део опозиционих политичара као и представници појединих невладиних организација потписали су у Београду “Декларацију за европску Србију”, којом шаљу поруку међународној и домаћој јавности да ће се борити да Србија буде уређена као земље ЕУ.

Србија живи временски парадокс, кажу, никада није била ближа чланству у Унији и никада није било више антиевропске пропаганде. Европа истовремено све чешће заборавља основну идеју настанка Уније – да буде мировни пројекат.

“Не може да се мења Србија а да се не говори о томе како се мења, ко је одговоран и како ће се мењати убудуће, сада када је Европа одлучила да са стратегије досадашње методологије пређе на неку нову. Хоћемо да учествујемо у томе”, навела је Гордана Чомић, потпредседница Народне скупштине Републике Србије

Европска унија, са 63 посто наше укупне економске размене, највећи је партнер Србији.

“Реално је да су земље Европске уније највећи инвеститори у Србији у последњих осам година. Зато је овај наш позив да се потпише ова декларација позив за акцију, позив за политичку борбу, борбу која ће дати владу која ће умети да искористи све оне прилике које приступање на економском плану Европској унији доноси”, истакао је народни посланик Марко Ђуришић.

Са скупа и порука да је време за решавање свих нерешених питања у региону, а пре свих, за Србију најважнијег – питања Косова и Метохије.

“Помирење, дијалог, суживот, разумевање, сарадња, однос Срба и Албанаца, посебно косовских Срба и косовских Албанаца, мислим да је то пут. Ја верујем да у Србији постоје људи који ово могу да изведу”, рекао је Петар Милетић, члан Председништва Покрета слободних грађана.

Потписници Декларације залажу се, поред осталог, за изградњу демократског, уређеног и слободног друштва, заснованог на владавини права, за сарадњу са суседима и развој медијских слобода.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here