Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије саопштило је данас да је приближно 120 српске деце која живе у немачкој покрајини Баварска од ове школске године почело да похађа наставу на српском језику у првој допунској школи у Минхену.

У поменутој школи ђаци могу да науче српски језик, упознају српску традицију, културу и стекну основна знања из националне историје и географије.

Наставу у допунским школама у Немачкој, које већ постоје у покрајини Баден-Виртемберг, Берлину, Хамбургу и Хесену, спроводе наставници из Србије, у организацији и по програмима Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић истакао је да је велики број родитеља из Минхена и околних градова изразио жељу да њихова деца крену на часове у српску основну школу.

Деца су раније била организована кроз црквене кружоке и окупљања. Та сарадња са црквом задржана је кроз веронауку и остале вештине, попут очувања фолклора и народне традиције, објаснио је министар.

Он је навео податак да у Баварској живи приближно 45.000 Срба, и најавио да ће, поред Минхена, допунске школе бити отваране и у другим градовима те покрајине, попут Нирнберга и Аугзбурга.

Направљен је и добар почетни корак у сарадњи између просветних власти из Србије и Баварске. Очекујемо да у блиској будућности потпишемо меморандум о сарадњи, као што смо већ учинили са покрајином Баден-Виртемберг, рекао је Шарчевић.

Према његовим речима, сада сва деца у српској дијаспори уче по јединственом плану на основу правилника и програма који су усвојени овог лета.

Шарчевић је рекао да је после осам година паузе изабран координатор конкурса, чије је седиште за Европу у Франкфурту, у покрајини Хесен, и додао да у тој покрајини наставу, која је почела прошле године, похађа две групе од по 120 ученика.

Министар је указао и на чињеницу да највише ученика српског порекла у допунским школама тренутно има у покрајини Баден-Виртемберг.

Циљ нам је да и у другим регијама не само Немачке, већ и Аустрије, Швајцарске, Грчке, Француске и осталих земаља, где Срби чине озбиљне групације, поново отворимо српске допунске школе или да се поспеши рад постојећих, закључио је Шарчевић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here