Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Потпредседник Савета за борбу против корупције проф. др Мирослав Милићевић каже да је у случају узбуњивача из Крушика требало прво да се огласи тужилаштво, онда и Агенција за борбу против корупције, а да би волео да председник Србије остане у оквиру својих уставних овлашћења, јер изјаве које долазе са таквог места могу да имају импликације на правосуђе.

Оцењује да се “пословна тајна” веома либерално доноси. “Не видим зашто би, ако је све било у реду, то требало да буде тајна, не видим коме би могло штетити ако је неко успео да нешто прода”, каже проф. Др Милићевић.

Корупција је озбиљна пошаст великог деструктивног капацитета која уништава развој друштва и људе чини неједнаким. Борба мора бити беспоштедна, непрестана и мора укључити грађане. Без независних институција система и владавине права, ова борба се не може добити, речи су проф. др Мирослава Милићевића, првог човека  Савета за борбу против корупције.

Милићевић наглашава да борба против коруцпоје може да се одвија само када имамо владавину права, а да се она остварује уколико имамо институције које раде у пуном капацитету и без утицаја политике.

Борба против корупције није у Србији дала очекиване резултате, о чему говори индекс прецепције корупције које даје Транспаренс  Интернешнел и други. По њима три земље су оствариле најгоре резултате, а то су Пољска, БИХ и Србија, повдлачи Милићевић и наглашава да су бедем у борби против корупције институције система!

Наводи да је у случају узбуњивача из Крушика и оног што је он изнео у јавност требало на првом месту да се огласи тужилаштво, да оно ту има главну реч, да је још ту и Агенција за спречавање корупције и да у долажењу до података, како каже, не смемо никад да умањимо улогу истраживачког новинарства које, како оцењује, “код нас није на нивоу који бисмо желели”.

Те институције морају да поштују нека правила кад се неке информације појављују, оне треба да покрену неки корак – суд ће одлучити да ли је било корупције, али тужилаштво мора да повуче први потез, наглашава проф. Др Мирослав Милићевић, први човек Савета Владе Србије за борбу против корупције.

“Очекујем да тужилаштво мора да поступи по законским обавезама, али ми јако смета што се цела ствар врти у једном кругу и што се више бавимо човеком који можда и није испунио усклове да добије статус узбуњивача – али да ли је то битно кад се гледа о чему он говори, или да ли је то решавање у интересу друштва – сасвим сигурно знамо да тиме тужилаштво треба да се бави”, наводи Милићевић.

Ако су подаци које је изнео Александар  Обрадовић нетачни, онда он није изнео тајну, према томе не може због тога да буде процесуиран”, указује Проф. др Милићевић.

Држава је обавезна да објасни зашто је неки део уговора тајна. Али исто тако држава сноси одговорност зашто је тај део проглашен тајном и за последице које може произвести – закључује проф. др Мирослав Милићевић, први човек Савета Владе Србије за борбу против корупције.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here