Mesto za reklamu

31.08. 2020.

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у дводневној посети Републици Словенији где је данас учествовао на лидерском панелу 15. Бледског стратешког форума “Европа после Брегзита и Ковида 19”.

Председник  Вучић је поручио да Србија припада Европској унији, да јој је она потребна, али и да Унија треба да покаже више поштовања према српском народу.

„Да, ми бисмо желели да припадамо и да се придружимо клубу, и имамо пуно подршке од ЕУ.  Нисмо никад потценили подршку коју смо добили до сада, али истовремено имамо сопствено мишљење и видимо шта се дешава унутар Уније, између ЕУ и САД“, рекао је председник Вучић на лидерском панелу 15. Бледског стратешког форума. Он је додао да постоји део грађана  који не подржава европске интеграције, посебно због косовског питања, али да то не утиче на политичку одлуку да је Србија на европском путу.

“Можда су и људи из ЕУ очекивали више поштовања са наше стране. Обе стране би требало да учине колико могу да побољшају ствари. Морам да кажем да је то нешто што морамо да урадимо за заједнички бољитак”, навео је председник Вучић и додао да је Србија на  европском путу, иако видимо много тешкоћа и не припадамо напредним економијама. Он је нагласио да Србија мора да сарађује са Унијом и Сједињеним Америчким Државама по питању Kосова, указујући да ће се о политичком статусу расправаљати под покровитељством ЕУ, а о економским питањима са САД.

Председник Вучић је истакао да Србија припада Европи и да нам је Европа потребна, укључујући све у вези са европским вредностима, ефикасним и независним правосуђем, али и бољем животу за наше грађане, укључујући мир и стабилност који ће бити гарантовани нашем народу.

„Треба да учинимо највише што можемо да подигнемо популарност ЕУ и више нагласимо допринос ЕУ развоју наше привреде и политичког система. Са друге стране, многе ствари унутар ЕУ треба да се промене када се говори о односу према Србији“, нагласио је председник Вучић и закључио да се то већ могло видети на данашњем скупу.

Председник Вучић је након форума изјавио да је председник Владе Мађарске Виктор Орбан данас истакао да је веома важно да Србија буде примљена у ЕУ, а председник Владе Чешке Републике Андреј Бабиш предложио брзо примање Србије у Шенген зону, заједно са Хрватском, Румунијом и Бугарском.

“То би значило за наше грађане и привреду прекогранични промет без ограничења. Не морам да говорим колико би зарадила наша економија и олакашао се живот свим нашим грађанима. Kао представник једне мале земље био сам максимално суздржан. Било је врло занимљивих ствари, очигледно је да се рађају нова виђења у Европи. Пажљиво сам слушао и учио, али и указао на двоструке аршине”, рекао је председник Вучић, обраћајући се медијима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here