Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Председник Вучић рекао да је познато да су ставови Србије и САД по питању Косова и Метохије различити, али да је задовољан садржајем разговора јер су размотрена сва спорна питања и све разлике.

“Данашњи разговори су били отворени, искрени и задовољан сам њиховим садржајем. Размотрили смо сва наша спорна питања, све разлике које постоје између нас. Одлучни смо да проналазимо решења у будућности која би значила боље билатералне односе између САД, као најмоћније силе света и наше Србије“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да је за нас важно интензивирање билатералних односа са САД и још једном искористио прилику и позвао председника САД Доналда Трампа да посети Србију. Он је подсетио да ниједан председник САД није био у Београду од 1980. године и рекао да верује да би то био снажан импулс развоју односа две земље.

Председник Вучић је рекао да је опште познато да су ставови САД и Србије по питању KиМ различити.

„Америка је признала независност Kосова, Србија има другачије становиште, али сам захвалан господину Палмеру што је био спреман да чује и саслуша шта ми мислимо и данас и раније. Ценимо подршку САД нашем европском путу, то је за нас од великог значаја.  Верујем да ћемо ускоро имати створене услове за наставак дијалога, за који желимо да буде озбиљан, одговоран и да води компромисном решењу,“ истакао је председник Вучић.

Заменик помоћника државног секретара САД и специјални представник за Западни Балкан Метју Палмер поручио је да је одлагање почетка преговора са Северном Македонијом и Албанијом о чланству у ЕУ било историјска грешка и да је то лоша порука читавом региону.

Палмер је рекао да САД желе да Западни Балкан има европску перспективу и да ће урадити све да убеде ЕУ да промени такав став пре састанка лидера Уније у Загребу, у мају следеће године.

Он је навео да је данас са председником Вучићем имао прилику да разговара о политичкој ситуацији не само у Србији, већ и у целом региону, што је, рекао је, нарочито важно после неуспеха од стране ЕУ да нађе компромис у отварању преговора са Северном Македонијом и Албанијом о чланству у ЕУ.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here