Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

У Београду је данас преминуо глумац Војислав Воја Мирић(86), који је у златним годинама наше кинематографије остварио велики број улога.

Ипак, филм „Дервиш и смрт“ и улога Ахмеда Нурудина посебно су у памћење старијих гледалаца утиснули његов маркантни лик, пишу „Вечерње новости“.

Упркос популарности, Мирић је средином осамдесетих напустио глуму и повукао се у миран живот, далеко од светлости позорнице и филмских рефлектора.

Рођен је 7. априла 1933. године у Трстенику. На сцену је ступио чудном игром случаја: као гимназијалац крушевачке гимназије отишао је с пријатељем на пробу нове представе градског позоришта и добио улогу – старца од осамдесет година. Убрзо се с братом преселио у Београд, уписао у „Абрашевић“, а онда и на Академију:

„И ту сам случајно дошао. Желео сам да студирам грађевину или архитектуру, моји су хтели да будем правник, а ја отишао на глуму“, причао је касније.

Дипломирао је у класи професора Танхофера, почео у новосадском позоришту, али је после одслуженог војног рока наставио у Београдском драмском, да би се на крају отиснуо у „слободњаке“. На филму је одиграо педесетак улога (десетак главних), 1964. године освојио је Сребрну арену за филм „Службени положај“ Фадила Хаџића, а десет година потом и Златну арену за „Дервиш и смрт“ Здравка Велимировића.

За многе је неочекивано, сувише рано, одустао од глуме. После престанка уметничке каријере показао је добре организаторске способности у Позоришту на Теразијама, а потом и као директор „Инекс филма“.

„Дошле су нове генерације, заиста изванредне, она из чешке школе, редитељска, која је, наравно, имала и своју генерацију глумаца. Ми смо били већ старији. А онда је дошло и до смањења посла“, једноставно је објаснио у једном новинском разговору своје разлоге одласка са сцене Воја Мирић, мирни и једноставни човек који је за себе неком приликом рекао и ово:

„Никада се нисам много одушевљавао, нити ме је било шта у животу могло да обесхрабрити…“

Запажене улоге Мирић је остварио у остварењима „Чудна девојка“, „Дани искушења“, „До победе и даље“, „Сретни умиру двапут“, „Изданци из опаљеног грма“, „Валтер брани Сарајево“, „Отписани“, „Врхови Зеленгоре“, „У сукобу“, „Двобој за јужну пругу“, „Нека друга жена“, „Одлазак ратника, повратак маршала“…

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here