Mesto za reklamu
  1. 08. 2021

Темељни уговор са Српском православном црквом технички-правно је завршен и предат Патријаршији и Влада Црне Горе је спремна да га потпише. Такође, Председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић је изјавио и да неће основати политичку партију 28. августа.

“Очекујемо одговор. Ми смо урадили све што је до нас и сада је то све до Патријаршије и његове светости патријарха, да прихвати тај уговор и ако треба негде да се коригује и да се тај темељни уговор што пре потпише. Ја не желим да прејудуцирам време, а време је најбоље када се две стране договоре. Наша страна је апсолутно спремна”, рекао је Кривокапић гостујући у емисији Актуелно Телевизије Пљевља.

Ја знам да су у ову причу укључени и многи политички актери, али не желим о томе да размишљам, јер ово није питање политике, ово је питање односа државе и цркве који мора бити уређен и да напокон једном за вазда ставимо тачку на тај део да се црква меша у државу или да се држава меша у питање цркве. Темељним уговором и законом све је јасно дефинисано и то је нови почетак добрих односа између Митрополије црногорско приморске, Епархије Будимљанко-никшићке, Епархије Милешевске и Епархије Захумско- херцеговачке”, рекао је Кривокапић.

Премијер је рекао и да је “тешко је очекивати да се ове године организује попис у Црној Гори” јер је потребно направити довољно добру припрему са бројним тестирањима “да би то било извршено”, преносе Вијести.

“И Србија је одложила попис за следећу годину. Попис се не врши ни зими ни лети него с пролећа и јесени. Мислим да приговор Еуростата који је упућен Монстату довољно говори да и ту требају да де се одређене промене јер статистика понекад зна да вас поведе у погрешном смеру. Ми желимо да имамо поуздане, проверене и тачне податке. Да покушамо овог пута да симулирамо један двоструки начин рада – класични који се врши и са новим технологијама који би на лицу места уписивали и пробали да у неком будућем временском периоду, ако не уредимо регистре, можемо то брже урадити”, рекао је Кривокапић.

Он се нада да ће политика и политичари имати разумевање и да ће попис бити извршен на задовољство свих грађана, а не на задовољство једне или друге политике.

“Попис је једна техничка категорија. У већини света попис се врши на основу добро уређених регистара. Наш велики проблем је што немамо уређене регистре, што имамо подударност података у одређеним регистрима и зато је неминовно још овај попис спровести на класичан начин. Међутим нас највише интересују подаци ко је које вере, ко је које нације, а у суштини попис представља једну потребну базу из које пројектујете основне карактеристике будућег развоја”, рекао је Кривокапић.

Додао је и да смо се довољно пребројавали и да треба осмислити попис који ће бити квалитетан и дати праве податке.

Поводом тврдњи да ће председник Владе Црне Горе основати политичку партију 28. августа,  Здравко Кривокапић је изјавио да се то неће догодити.

“Ја тврдим да то неће бити 28. како су планирали одређени медији и одређени политички аналитичари као и по мени потрошени политичари који читавог живота спинују одређене лажи и остају живи. Ја не знам шта се то са нама десило”, рекао је Кривокапић.

Он је нагласио да у медијима колају лажи, преносе Вијести.

“Ја бих вас замолио да напокон дођемо до онога што је најважније да више причамо о пројектима, а мање се бавимо дневно политичким ставовима одређених политичких субјеката, политичких аналитичара, наручених историчара итд. Ово је време у којем да би Црна Гора била другачија мора да се ради, да се мање прича, а више ради”, рекао је Кривокапић одговарајући на питање новинара да ли ће 28. августа основати партију и да ли ће њен председник бити актуелни министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here