Mesto za reklamu

25.12.2019.

Након критика упућених од СДА, Бакира Изетбеговића, на рачун Стратегије одбране и националне безбедности Србије, огласио се и актуелни председавајући, хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић позивом српском председнику Александру Вучићу да, како наводи, у циљу очувања мира, одмах суспендује тај документ.

Према Комшићу, усвајање Стратегије одбране и националне безбедности Србије значило би нарушавање регионалног мира и стабилности, а представљало би и увод у нове тензије на простору Западног Балкана, јер би то, како тврди, био чин отвореног непријатељства према држави Босни и Херцеговини.

Комшић је за „Фену“ подсетио да БиХ још увек има отворене ране од „српске агресије“ и „почињеног геноцида“ и поручио је Београду да треба да буде сигуран да БиХ неће дозволити да се то понови.

Као СДА и Комшић тврде да Србија није „никакав гарант Дејтонског мировног споразума“, већ је то, каже, била тадашња СР Југославија, а данас се њен правни наследник Србија обавезала на признање и поштовање суверенитета и територијалног интегритета БиХ и с тим у вези, наводи, над БиХ нема никакве ингеренције.

У попратним писмима, која су саставни део Дејтонског мировног споразума, СР Југославија, данашња Република Србија, обавезала се на низ елемената који су у потпуној супротности с овим што се у Стратегији предлаже, посебно у делу који се тиче војног и одбрамбеног аспекта, сматра Комшић.

„Ако у Србији мисле да одустану од Дејтонског мировног споразума, нека то и кажу, биће нам задовољство да ствари у БиХ другачије уредимо“, навео је Комшић, који сматра да Стратегија по основним постулатима међународног права заправо, како каже, не може имати никакву правну валидност.

Јер њоме се, наводи лидер ДФ-а, крши међународни споразум, а ако то, како каже, у Србији не знају — „било би добро да их неко правилно саветује“, преноси Танјуг.

С обзиром на то да се, каже Комшић, ради о свесном кршењу Дејтонског мировног споразума, што је сада случај како би се креирале јавне политике Србије према суседној земљи, хрватски члан Председништва БиХ је запретио да су међу потписницама Дејтона неке од најзначајнијих чланица НАТО савеза.

„Оне ће веома брзо доћи на границу на Дрини, како би спречиле баш такве србијанске маштарије. БиХ треба и постаће чланица НАТО-а управо ради планова из Србије којима се исказују претензије према делу територије суверене државе БиХ“, навео је Комшић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here