Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

„Срамотно“, „одвратно“, „бесрамно“, „лудило“, „бескрупулозно“, реакције су највиших приштинских званичника на изјаву Александра Вучића, о „фабрикованом злочину у Рачку где је све фалсификовао онај белосветски преварант, лопужа и хохштаплер и преварант, Вокер“ – преноси КоССев.

Вест да је бивши косовски министар и актуелни посланик у косовској скупштини, Иван Тодосијевић – за своју ранију изјаву о Рачку, данас пред приштинским судом осуђен на две године затвора, тако је вечерас доспела, барем за косовске медије и друштвене мреже, у други план. Реакције косовских званичника такође су потиснуле и претходне снажне осуде Срба управо поводом данашње пресуде.

Косовски медији су информативно јављали о пресуди Тодосијевићу, упадљиво без оцена и коментара, што се такође поновило и са извештавањем о хитној конференцији за медије Српске листе у Северној Митровици, а после изрицања пресуде.

Информативно су пренели упозорење председника СЛ и актуелног градоначелника Северне Митровице, Горана Ракића, да ће позвати све Србе да напусте косовске институције уколико оваква пресуда остане потврђена и од стране Апелационог суда.

Оно што је, међутим, „испровоцирало“ реакције у Приштини вечерас јесте реакција из Београда на ову пресуду – а то је изјава српског председника Александра Вучића о томе да ће „сви чланови Српске листе поновити исто“, као што је „и он сада поновио“:

„Фабрикован злочин у Рачку где је све фалсификовао онај белосветски преварант, лопужа и хохштаплер и преварант, Вокер“.

Реаговање председника Вучића на осуду министра Тодосијевића жестоко су осудили косовски званичници:

Амбасадорка Косова у САД, Вљора Читаку, оценила је изјаву председника Србије, као „потпуно лудило“.

„Ово је потпуно лудило“, поручила је Читаку, наводећи да се у Рачку „догодила трагедија која је открила праву окрутност српског режима на Косову“.

„Порицање је бескрупулозно, Срамота за Србију“.

Харадинај: „Србија бесрамно чува злочиначки менталитет наслеђен из Милошевићевог времена“

Одлазећи косовски премијер, Рамуш Харадинај, поручује да Србија „бесрамно чува злочиначки менталитет наслеђен из Милошевићевог времена“.

Наводи да о „Вучићевој патолошкој мржњи према Албанцима сведочи и његова последња изјава да је масакр у Рачку који је шокирао чео свет 1999. – фабрикован“.

„Жалосно је што Србија наставља да гаји етничку мржњу према Албанцима и негира геноцидне злочине, контаминирати будућност и смањујући шансе за мир и помирење у региону“, наводи у објави на друштвеним мрежама.

Негативан коментар поводом данашње изјаве упутио је и косовски председник, Хашим Тачи.

„Видим да званичници из Србије негирају неке од најгорих злочина над цивилима који су се догодили у Европи, а које је МКСЈ (Међународни кривични суд за бившу Југославију) потврдио, попут Рачка.

 

„Мир, помирење и правда не могу се градити на негирању злочина“, додао је Тачи.

Пацоли: „Срамотно и одвратно“

 

За одлазећег министра спољних послова, Беџета Пацолија, изјава председника Србије о Рачку је „срамотна и одвратна“.

 

„То је тежак злочин против човечности од стране српске полиције и војске. Командант јединице која је извршила масакр Горан Радосављевић, заштићен је од стране свог пријатеља“, поручио је Пацоли на Твитеру.

 

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here