Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Обавестио сам премијере Румуније, Бугарске и Грчке о ситуацији на Западном Балкану и замолио за подршку на европском путу, поручио је председник Александар Вучић из Букурешта. Високи званичници су највише времена провели разговарајући о питањима из области енергетике и диверсификацији енергетских извора.

Председник Србије Александар Вучић говорио је на заједничкој конференцији за новинаре са премијерима Румуније Вјориком Данћилом, Грчке Алексисом Ципрасом и Бугарске Бојком Борисовом, са којима се састао у Букурешту.

“Данас смо на веома озбиљан и одговоран начин сагледавали све о чему смо говорили на претходним састанцима и договарали наставак инфраструктурних радова”, рекао је Вучић новинарима.

Вучић је истакао да ће са румунском премијерком наставити разговоре о изградњи ауто-путева који треба да повежу Србију и Румунију, као и о изградњи 400-киловолтног далековода Панчево–Решица, као и о изградњи реверзибилне електране Ђердап 3, односно о изради студије изводљивости за тај пројекат.

Председник Србије је подвукао да ће за мање од три месеца бити завршен источни крак Коридора 10, а за мање од два – јужни крак према Северној Македонији.

“То је важно за повезивање са Грчком и Северном Македонијом”, подвукао је Вучић.

Он је навео и да су данас највише времена провели у разговорима о енергетским питањима и диверсификацији енергетских извора, као и шта је то што четири државе заједно могу да ураде на међусобном повезивању, гасовода и свих осталих енергетских извора.

Вучић је додао да је важно да све четири земље наставе са сарадњом и у другим областима, култури и итд.

“Обавестио сам о ситуацији на Западном Балкану све пријатеље и замолио за подршку на европском путу. Верујем да ће она бити једнако снажна или још снажнија у будућности”, рекао је Вучић.

Изразио је задовољство што је учествовао на састанку и захвалио на гостопримству, те додао да то што се представници четири земље често виђају не говори да такви састанци немају свој значај, већ то, напротив, говори да посрају све важнији и све садржајнији.

Ципрас: Ми смо пријатељи Србије

Алексис Ципрас је након састанка Балканске четворке, изјавио да све чланице тог формата снажно подржавају Србију на путу ка ЕУ.

“Имали смо прилику да разговарамо о развоју у нашем региону и о европској будућности Србије. Од првог дана када смо оформили овај квадрилатерални формат желели смо да подржимо Србију да стигне до Европе. Ми смо пријатељи Србије и треба да јој пружимо охрабрење на европском путу”, рекао је Ципрас.

Како каже, три земље овог формата подржавају напоре за дијалог између Београда и Приштине.

Ципрас, међутим, каже да тај дијалог није потпомогнут иницијативама из Приштине.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here