Mesto za reklamu
  1. 03.2019.

У више градова у Србији одржавају се протести “Један од пет милиона”. Уз различите транспаренте и заставе захтеви се понављају – смена власти, решавање локалних проблема и већа права за жене.

На тргу краља Милана у Нишу одржани су девети по реду протести “Један од пет милиона”. Пред неколико стотина окупљених грађана говорио је Ђорђе Вукадиновић, политички аналитичар.

На петом протесту у Суботици, новинар Срђан Шкоро из Београда рекао је да власт на све начине покушава да поцепа протесте, али је да у томе неће успети.

“Протести се не могу зауставити и трајаће све док овај режим не оде”, поручио је Шкоро.

Ружица Матковић, пољопривредница из Суботице поручила је да су пољопривредници у Србији у јако тешком положају.

“Бити пољопривредник у Србији је понижење. Без здравственог осигурања, опљачкан порезима, пољопривредник је гори од социјале. Од њега држава узима и даје радно способним људима који неће ништа да раде”, наводи Матковићева.

Организатори су честитали дамама 8. март, како је речено, “дан борбе” за равноправност жена и након тога заједно са окупљеним грађанима уз пиштаљке, прошетали централним градским улицама.

На протесту у Панчеву окупљеним грађанима пре шетње градским улицама обратили су се Љупка Михајловска, народна посланица из Јабуке и Зоран Јовановић, независни одборник, који су на крају излагања позвали суграђане да дођу сутра у Београд и да учествују у протестној шетњи у главном граду.

У Врању, окупљеним грађанима се обратио Бошко Обрадовић председник Двери, након чега су носећи транспарент на коме је писало “Врање без страха, Један од пет милиона” пошли у протестну шетњу централним градским улицама.

“Изаћићемо из свих скупштина до ослобођења од партијских лопова и паразита”, нагласио је Обрадовић.

На Тргу глумаца у Крушевцу грађани су затражили – оставку градоначелнице Јасмине Палуровић, градских већника, надзорног одбора Градске топлане, умањење три наредна рачуна за грејање за 50 одсто, већу безбедност града, боље услове лечења, да грађани добијају праве и истините информације, као и право на другачије мишљење.

Окупљенима су се обратили – Соња Антић и Никола Јовановић.

У Краљеву се вечерас окупило око стотинак грађана из тог града, како би изразили незадовољство стањем у држави.

“Краљево по осми пут јасно каже да неће дозволити даље урушавање и нестајање свега до чега нам је стало. Нема предаје, нема одустајања. Желимо да останемо у нашем граду у коме ћемо стварати услове за бољи живот”, поручио је Петар Николић, студент из Краљева.

Након обраћања, организатора протеста, окупљени грађани су кренули у протестну шетњу улицама града, најавивши ново окупљање наредног петка, у исто време испред зграде Скупштине града.

На шестом протесту “Један од пет милиона”, у Смедереву грађани су се окупили на тргу “Карађорђев дуд” где су им се обратили докторанд на Факултету политичких наука Јелена Вујановић и Никола Којо, филмски и позоришни глумац.

Протест је одржан и у Ужицу. Окупљеним грађанима обратили су се Драган Ђилас, један од оснивача СЗС-а и Радмила Гујаничић, председница Управног одбора Женског центра Ужице.

Извинувши се за грешке које је чинила власт у којој је био, Драган Ђилас, је на протесту у Ужицу обећао и да се не смеју понављати.

“Док се не обезбеде слободни и фер избори, потребна нам је Влада нестраначких људи која ће Србију усмерити на пут развоја у коме ће млади остајати. За почетак треба да престанемо да се делимо, као што нас власт дели на патриоте и издајнике”, додао је Ђилас.

Током протеста грађани су потписивали Споразум са народом, након чега су кренули у протестну шетњу градским центром.

Шетњом централним градским улицама у Лозници је одржан шести по реду протест “Један од пет милиона”. Лозничани траже смену власти на републичком и локалном нивоу, као и већа права за жене.

Протестовали су грађани у – Новом Саду, Нишу, Врању, Панчеву, Ужицу, Новом Пазару, Параћину, Ваљеву, Вршцу, Лозници, Краљеву, Чачку, Горњем Милановцу, Ивањици, Крушевцу, Шапцу, Суботици, Смедереву, Лазаревцу, Младеновцу, Пожаревцу, Бору, Зајечару… 

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here