Mesto za reklamu

16.01.2021.

На протесту којим се захтева оставка председника Српске академије наука и уметности (САНУ) др Владимира Костића, због његове недавне изјаве да Косово и Метохија није део Србије, доминирало је питање постављено академицима да ли је став председника и њихов, што ће дати одговор и на питање да ли је и Академија наука  српска.

Протест је одржан  данас испред те установе око поднева, а док су се људи окупљали, са звучника које су организатори протеста поставили испред САНУ чуле су се косовске песме. У току протеста, присутни су минутом ћутања одали почаст Оливеру Ивановићу, убијеном пре три године.

Говорници на протесту поставили су између осталог питање да ли је могуће да председник САНУ Костић толико не зна шта је српско, а шта не?

Време је да се академици сете да морају да бране Академију, како им један човек не би нарушавао углед, рекао је између осталог независни народни посланик Владан Глишић.

Ове године САНУ обележава се 180. Годишњицу постојања. То је била најпоноснија и најчаснија институција. Да ли је и данас? Није. Како је могуће да Костић јавно крши и заговара кршење Устава? Устав и Закон обавезују све, па и њега“, питао се Миша Ђурковић, директор Института за европске стдудије.

Он је критички констатовао да су се Костићевој изјави највише обрадовали у Приштини и Тирани.

„Шта је следеће? Да нам Република Српска не треба? Да је Војводина терет за Србију? Да ли је САНУ српска академија? Куда то води? Хоћемо ли да организујемо Томпсонов концерт у Београду? Косово се не брани само због Косова. Нас нема без Косова. Оно је наша духовна вертикала и основа. Нема попуштања, Косово је део и срце Србије“, нагласио је Ђурковић.

Он је на крају изнео мишљење да је Костићева изјава припрема јавности за горе ствари и истакао да је ово први пут у историји да српски народ протестује испред САНУ.

Током говора, окупљени су узвикивали: „уа“, „издајник“, „оставка“ и „квази научник“, а били су и истицани транспаренти с натписом „Нема предаје“, као и српска и застава Краљевине Црне Горе.

Подсетимо, у петак је група од 93 инетелктуалца упутила отворено писмо САНУ којим захтевају Костићеву оставку, како би, како се наводи, сачувао углед, достојанство и легитимитет Српске академије наука и уметности.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here