Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Конгрес Европског друштва за колоректалну хирургију одржан је у Бечу, а награда за изузетна достигнућа припала је и београдском хирургу Зорану Кривокапићу.

Професионална организација за превенцију, лечење, едукацију и истраживање болести доњег абдомена у Аустрију је позвала на своје 14. годишње окупљање. Европска по имену, ова организација делује много шире – у Бечу се нашло око 1.700 водећих имена из 76 земаља.

„Данас се у свету јавља око милион и по нових случајева, а умре око 750.000 без обзира на сву технологију и на сав развој медицине. Мислим да је то једна велика пошаст и велико оптерећење за све здравствене системе у свету. У Србији ми делимо судбину света, као све развијене земље, код нас оболева око 4.500 болесника од карцинома дебелог црева“, објашњава проф. др Зоран Кривокапић.

„Професор Кривокапић је члан нашег Удружења од оснивања, дао је огроман професионални допринос и помогао да постанемо видљивији у друштву, посебно у Источној Европи. Његов углед расте, он је српско, регионално и европско име. Ове године смо врло сретни да му доделимо почасно чланство у Организацији, биће члан до краја живота! Поносни смо и сретни да је са нама“, истакао је Пер Нилсон, председник Европског друштва за колоректалну хирургију.

„Сва наша деловања на пољу науке ван наше земље чине да промовишемо и нашу Србију, тако да ми не наступамо само у лично име него као део наше земље. Према томе мислим да је ово јако важно за све лекаре наше земље, нарочио колопроктологе, али је врло важно и за Србију као државу“, нагласио је др Кривокапић.

Заједно са другим европским и светским удружењима – за ендоскопију, за лечење Кронове болести и истраживање наследних тумора, Европско друштво за колоректалну хирургију (ESCP) је глобални актер у борби против колоректалног канцера.

Веза те болести са типом прехране и начином живота је позната. Зато је функција овог скупа не само размена информација о методама лечења, већ и подизање јавне свести о ризицима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here