Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

Професор Момчило Бабић именован је за новог амбасадора Србије у Руској Федерацији, објављено је указ председника Србије Александра Вучића у Службеном гласнику.

Указ о постављењу Бабића на дужност изванредног и опуномоћеног амбасадора у Русији донео је председник Србије Александара Вучић на основу члана 112 став 1. тачка 5. Устава Републике Србије.

Бабић је завршио Медицински факултет, а магистрирао је у Москви као стипендиста Светске здравствене организације на Међународном факултету здравствене заштите.

Докторирао је у Београду на Медицинском факултету 1986. године.

Обављао је бројне стручне и друштвене дужности. Био је директор Сектора за развој Клиничког центра Србије, градски секретар за здравство у Скупштини града Београда, где је иницирао пројекат “Београд – здрав град”. Десет година је био на челу КБЦ “Бежанијска коса”, био је помоћник министра здравља, као и директор Републичког фонда за здравствено осигурање.

Обављао је дужност председника Савета Универзитета у Београду. Више од две године провео је на студијским боравцима, посебно у Русији и САД: Универзитету Џон Хопкинс у Балтимору, Центру за контролу болести и превенцију у Атланти, Националном Институту за здравље у Бетесди (Мериленд), Универзитету Џорџ-Таун у Вашингтону, Каролинском Институту – Стокхолм, Лондонској школи хигијене и тропске медицине, Институту “Семашко” у Москви.

Успоставио је сарадњу са Раш Универзитетом у Чикагу, где су на усавршавања годинама упућивани лекари болнице којом је руководио. Аутор је више од 250 научних и стручних радова објављених у страним и домаћим часописима и на конгресима, као и 24 стручно-научне медицинске књиге. Био је оснивач и први председник Медицинског Академског Форума, удружења лекара академске провенијенције са седиштем у Београду, основаног 2002. године.

Протекле четири године био је амбасадор Србије у Словачкој. Одлично говори енглески, словачки и руски језик.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here