Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Грађани су се окупили испред Народне скупштине и у Пионирском парку и било их је више хиљада. Већи део протеста био је миран, али како је време одмицало почели су инциденти, Било је гађања каменицама, бакљама и покушаја упада у Скупштину. Полиција је једно време била уздржана, али је у касним вечерњим сатима почела да интервенише, употребила је сузавац и привела више особа.

Протест је завршен око пола сата иза поноћи, после привођења више демонстраната, док се већина учесника протеста разишла. Током демонстрација повређено је више особа.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је на ванредној конференцији у Министарству упозорио да се испред здања Скупштине дешавају бруталне сцене насиља и да полиција мора да реагује како би заштитила јавни ред и и мир и имовину.

Полиција је добила наредбу да интервенише.

Након што је полиција уклонила демонстранте који су пробили заштитну ограду и пробили се до самих врата Народне скупштине, део учесника протеста повукао се ка Тргу Николе Пашића, где је ситуација око 23 сата, једно време била мирна, јавља Танјуг.

Поједини демонстранти тим тргом су шетали, а већина је седела на клупама и око фонтане или стајала и гледала у правцу Народне скупштине, одакле су се повремено чуле петарде.

Атмосфера испред самог парламента је на моменте била напета, па се на моменте смиривала, а с времена на време, неко од демонстраната би бацио петарду.

Окупљени су узвикивали „Србија, Србија“, „Косово је срце Србије“…. Једна група демонстраната је окренута ка маси испред парламента често узвикивала „Не дамо светиње“.

Демонстранти су довикивали полицајцима да им се придруже, да спусте штитове и да иду на Косово

Припадници Жандармерије су стајали  испред њих и нису реаговали.

Атмосфера у Пионирском парку је била знатно мирнија.

Жандармерија је око 23.50 почела да баца сузавац на демонстранте, ка групи која је била у Булевару краља Александра, преноси Танјуг. Након краће паузе и привременог потискивања демонстраната дубље у Булевар, та група је поново почела да гађа полицију каменицама. На то је полиција одговарала сузавцем.

Размењивале су се каменице и сузавац почела су и хапшења демонстраната

Полиција је преузела пуну контролу над простором Трга Николе Пашића, и почела да приводи насилне демонстранте, преноси Танјуг.

Полиција је у акцију против демонстраната кренула када су их засипали каменицама, бакљама… Демонстранти су чупали камене плоче и од њих правили каменице којима су гађали полицију.

Једна група демонстраната је побегла кроз Пионирски парк, а друга, већа је сатерана ка Теразијама и Теразијском тунелу.

Након разбијања демонстраната, полиција се вратила ка Скупштини. Такође, могли су се видети и повређени полицајци, којима су колеге пружале помоћ при повратку до парламента.

Један кордон полиције налазио се на углу Булевара краља Александра и Таковске улице. Из Булевара једна група демонстраната наставила је да засипа кордон Жандармерије каменицама и бакљама. Полиција је на то одговарала сузавцем, захваљујући којем је успела да их, барем привремено, потисне дубље у Булевар краља Александра.

Поново је бачен сузавац, полиција је интервенисала, сукоб са демонстрантима преселио се ка Цркви светог Марка

Полиција је растерала демонстранте који су били насилни и вратила се испред Скупштине

Полиција је почела акцију разбијања демонстрација, грађани који нису нападали полицију почели су да се разилазе

Полицији је затим стигло ново појачање, стигла је и јединица Жандармерије која је покушавала да потисне демонстранте

Током протеста, демонстранти су нападали и новинаре више редакција, пренео је Танјуг.

Фоторепортер агенције Бета теже је повређен на протесту, пошто је погођен циглом у главу. Њему је у Ургентном центру утврђена лакша фрактура лобање, због чега је задржан. Лакше је повређена и новинарка те агенције, коју је каменица погодила у руку. Повређено је више новинара и сниматеља других редакција.

Нешто после поноћи све се смирило. Разишли су се демонстранти, а и полиција.

Ухапшен син бившег министра због нереда пред Скупштином

Владимир Шкундрић, син бившег министра и функционера СПС Петра Шкундрића, ухапшен је јер је покушао да уђе у Скупштину Србије током протеста у Београду.

 „Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here