Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

САД ће представити нови пакет наоружања за Украјину

Сједињене Државе ће наредних дана објавити нови пакет наоружања за Украјину, рекао је владин званичник. Очекује се да ће укључити мобилне ракетне бацаче познате као “Химарс” и различиту артиљеријску муницију.

Вест је стигла током поподневног брифинга у Белој кући, на којем је портпарол Пентагона Џон Кирби такође открио процену САД да Русија поставља темеље за анексију украјинске територије и поставља нелегитимне званичнике у областима под њеном контролом. (Ројтерс)

Бајденови пожелели добродошлицу Олени Зеленској у Белој кући

Прва дама Украјине Олена Зеленска састала се у Белој кући са супругом америчког председника Џил Бајден, уочи свог појављивања у среду пред члановима Конгреса.

Џо Бајден је Зеленској уручио велики букет цвећа, док ју је супруга председника дочекала загрљајем.

У саопштењу Беле куће се наводи да прве даме разговарају о “сталној подршци Сједињених Држава влади Украјине и њеном народу док бране своју демократију и суочавају се са значајним људским утицајима руског рата, који ће се осећати годинама које долазе, као и начини позивања Русије на одговорност за ратне злочине”. (Ројтерс)

Мађарска мења став о транзиту оружја у Украјину

Представник мађарске владе Левенте Мађар наговестио је да треће земље могу да искористе територију Мађарске за снабдевање Украјине оружјем.

“Истовремено, сама Мађарска неће испоручивати своје оружје – то је наша стратешка позиција. Међутим, треће земље могу да користе нашу територију”, рекао је заменик министра спољних послова Мађарске. (Униан)

ЕУ потписала меморандум о транши од милијарду евра за Украјину

Помоћ ЕУ Украјини договорена је на самиту у јуну.

Ово је прва транша макрофинансијске помоћи, у укупном износу од 9 милијарди евра, коју је Европски савет одобрио на крају самита 24. јуна. (Униан)

Путин на трилатералном састанку са Ердоганом и Раисијем у Техерану

Владимир Путин допутовао је у Техеран уочи трилатералних разговора са својим иранским и турским колегама, Ибрахимом Раисијем и Реџепом Тајипом Ердоганом. (РИА Новости)

Песков: Русија ће помоћи да жито стигне свуда по свету

Русија је спремна да одигра своју улогу у превазилажењу проблема са допремањем хране по свету, навео је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Он је истакао да ситуација у Украјини није толики разлог за поменуту кризу и додао да ће “Русија дати свој допринос у решавању кризе с храном”.

Портпарол руског председника поручио је да ће Русија бити спремна да уложи све напоре како би обезбедила да украјинско жито стиже на светска тржишта.

ММФ: Руски гасни ембарго може да доведе до озбиљне рецесије

Међународни монетарни фонд је упозорио да ће руски гасни ембарго довести до озбиљне рецесије у источној Европи и Италији, ако земље широм света буду гомилале своје невелике залихе, пише Фајненшел тајмс.

ММФ је проценио да ће, уколико се течни природни гас не дели и цене вештачки снизе, било каква руска акција обуставе испорука гаса у Европу изазвати економски пад изнад пет одсто током следеће године у Чешкој, Мађарској, Словачкој и Италији, додаје британски пословни лист, а преноси Ројтерс.

Компанија “Гаспром” обавестила је купце у Европи да не може да им гарантује снабдевање гасом због “ванредних” околности, што је појачало страх да Москва можда неће у четвртак поново покренути гасовод Северни ток 1, када треба да буде завршен годишњи ремонт. (Ројтерс)

„Српска стварност“ / Агенције /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here