Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Северодоњецк је епицентар сукоба, а украјински председник каже да се ту одређује судбина Донбаса. Два Британца и Мароканац који су се борили на страни Украјине осуђена на смртну казну. Нема напретка у преговорима о испорукама жита из Украјине. Владимир Путин поручује да упркос санкцијама руска економија остаје отворена.

Кијев наглашава да је битка за Северодоњецк можда једна од најтежих до сада. Тврде да држе индустријску зону и суседна подручја. Процењују да је у Северодоњецку заробљено десет хиљада људи, али да је због сталних руских напада, немогућа њихова евакуација.

Украјински министар одбране понавља да свакодневно губе на стотине војника. Оцењује да би западно оружје које је већ стигло у Украјину било довољно да победи било коју армију Европе, али не и руску.

Врховни суд Доњецке Народне Републике, области која је прогласила независност, осудио је на смрт двојицу Британаца и држављанина Марока, који су ратовали на страни Украјине.

Председник Украјине Володимир Зеленски каже да се Русија осећа превише јаком да би разговарала о завршетку рата. Позива Запад да уведе још строже санкције.

Руски ратни бродови контролишу Црно и Азовско море, али Москва је изричита – за блокаду украјинских пољоприврдедних производа криве су украјинске мине постављене на мору и санкције Запада.

Руски председник Русије Владимир Путин је рекао да Запад неколико година неће моћи да се постане независан од руског гаса и нафте.

Навео је и да нико не зна шта ће моћи да се деси у том периоду и да руске компаније свакако неће забетонирати своје нафтне бушотине.

Претходно се обратио младим предузетницима уочи Економског форума у Санкт Петербургу. Каже да руска економија упркос санкцијама неће бити затворена и да земље попут Русије не могу бити ограђене. Сматра да се свет мења и то драстично.

Из Кремља поручују да ће Русија наставити да испоручује гас у количинама и по ценама утврђеним ранијим уговорима. тврде да плаћање гаса у рубљама одлично функционише и да “Гаспром” неће обустављати испоруке гаса другим европским клијентима. Испоруке су већ укинуте Бугарској, Пољској и Финској.

Блинкен: Забринути смо због фиктивног процеса и смртне казне

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изразио је забринутост због смртне пресуде двојици Британаца и једном Мароканцу, коју је изрекао суд у ДНР.

“Озбиљно смо забринути због фиктивног процеса у којем су осуђени легитимни борци, који су служили у Оружаним снагама Украјине”, написао је Блинкен на Твитеру.

Он је позвао Русију и како је написао “њене сателите” да поштују међународно хуманитарно право, укључујући људска права и заштиту која се пружају војним заробљеницима.

Врховни суд ДНР осудио је јуче на смрт двојицу британских држављана и једног Мароканца због, како је наведено, учешћа у непријатељствима на страни украјинских оружаних снага у својству плаћеника.

Лондон: Борбе око Северодоњецка, Маријупољу прети колера

Британско Министарство одбране објавило је, позивајући се на обавштајне податке, да се борбе око Северодоњецка на истоку Украјине настављају, а да је Русија поново преузела контролу над већим делом града.

Министарство у објави на свом Tвитер налогу, међутим, наводи да руске снага нису оствариле велики напредак у покушајима да окруже шире подручје Северодоњецка са севера и југа.

У саопштењу се такође упозорава да се лучки град Маријупољ на југу Украјине суочава с ризиком од велике епидемије колере, док су медицинске службе по свој прилици већ близу колапса.

Подсећа се да је Украјину погодила велика епидемија колере 1995. године, а да је од тада било више мањих жаришта, посебно око обале Азовског мора, укључујући Маријупољ. Министарство тврди да Русија има тешкоће у обезбеђивању основних јавних служби на територијама под својом контролом.

Наводи да је приступ безбедној води за пиће нередован, као и да се настављају велике сметње у услугама телефоније и интернета.

Макрон: Француска и даље спремна да шаље тешко наоружање Украјини

Француска ће остати спремна да одговори на све потребе Украјине, укључујући тешко наоружање, рекао је француски председник Емануел Макрон у разговору са украјинским колегом Володимиром Зеленским.

Како је саопштила Јелисејска палата, Макрон се интересовао за најновија дешавања на терену, као и о потребама Украјине у погледу војне опреме, политичке и финансијске подршке и хуманитарне помоћи.

Саговорници су се договорили да остану у контакту, посебно када је реч о подношењу захтева Украјине за добијање статуса кандидата за чланство у Европској унији, о чему ће се дискутовати на самиту ЕУ 23. и 24. јуна.

Пентагон: Украјина нема програме биолошког и хемијског оружја

Украјина нема програме биолошког, нуклеарног или хемијског оружја, саопштио је Пентагон. У саопштењу са наводи и да су САД у последњих 20 година подржале 46 различитих цивилних лабораторија и здравствених центара у Украјини у оквиру мировних програма.

САД су, такође, сарађивале на побољшању украјинске биолошке безбедности и надзору болести везаних за здравље људи и животиња.

Посао који се често спроводи у партнерству са спољним организацијама, као што су Светска здравствена организација (СЗО) и Светска организација за здравље животиња (ОИЕ), резултирао је сигурнијим и ефикаснијим надзором и откривањем болести, наводи се у документу.

Напомиње се да су украјински научници деловали у складу са најбољим међународним праксама и нормама у објављивању резултата истраживања, у партнерству са колегама из света и организацијама, те да су своја истраживања учнили доступним и другима.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here