Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Украјинска војска је напустила Северодоњецк и Руси су заузели град. Руске снаге су ушле и у Лисичанск и борбе се воде унутар града, тврде руски извори. Експлозије јутрос одјекивале Кијевом.

Украјинске трупе су се повукле из стратешки важног града Северодоњецка на истоку Украјине, саопштила је украјинска војска.

Северодоњецк и цела територија индустријске зоне хемијске фабрике “Азот” под контролом су снага Луганске народне републике, која је прогласила независност, потврдио је портпарол руског министарства одбране Игор Конашенков.

Да су Руси у потпуности заузели овај стратешки важан град, после вишенедељног бомбардовања, саопштио је и градоначелник Северодоњецка Олександр Стрјук.

Сви цивили који су се крили у подрумским просторијама фабрике “Азот” су ослобођени, рекао је чеченски лидер Рамзан Кадиров.

Снаге Луганске народне републике, која је прогласила независност, и Русије ушле су и у Лисичанск и борбе се воде унутар града, рекао је извор близак Народној милицији ЛНР за Спутњик.

Председник Русије Владимир Путин састао се са председником Белорусије Александром Лукашенком и потврдио да ће у наредним месецима Москва испоручити Белорусији нове тактичке ракетне системе “искандер”.

Поред тога, руски председник је упознао председника Лукашенка да је Влада Русије у блиском контакту са надлежним агенцијама Уједињених нација око питања глобалног снабдевања житарицама и вештачким ђубривом.

ДНР: Укупно 199 цивила погинуло у украјинском гранатирању

Mисија ДНР при Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре саопштила је да је укупно 199 цивила, укључујући дванаесторо деце, погинуло у гранатирању украјинске војске на територији Доњецка.

Како се наводи, рањен је 2.371 цивил, укључујући 148 деце.

Додаје се да је украјинска војска извршила око 5.000 напада на ДНР, испаливши више од 42.000 комада муниције различитог калибра.

Како је прецизирала мисија ДНР, током периода ескалације, бомбардовање украјинске војске оштетило је 4.927 кућа и 1.064 цивилна инфраструктурна објекта, укључујући 64 здравствене и 202 образовне установе, 378 друштвених установа, 31 критичну инфраструктуру и 389 водова за снабдевање струјом, водом и гасом. (Тасс)

Москва: Гађани центри за обуку војника у три региона

Руско министарство одбране саопштило је да је користило високопрецизно оружје како би погодило центре за обуку украјинске војске у Чернигову, Житомору и Лавову. (Reuters)

 Бајден: Путин је мислио да ће се Запад поделити

Амерички председник Џозеф Бајден захвалио је немачком канцелару Олафу Шолцу на лидерству и одговору на украјинску кризу.

Бајден и Шолц су се састали уочи тродневног самита групе седам најразвијенијих земаља.

Амерички председник је рекао и да је Владимир Путин очекивао да ће се Зaпад поделити по питању рата у Украјини.

“Путин је од почетка очекивао да ће се НАТО и Г7 некако разићи, али то се није догодило, нити ће”, поручио је Бајден. (Reuters)

 Кулеба тражи нове санкције због ракетних напада на Кијев

Шеф украјинске дипломатије Дмитро Кулеба написао је на Твитеру да земље Г7 морају да одговоре на нове ракетне нападе против Украјине тако што ће увести нове санкције Русији и доставити још оружја Украјини.

“Седмогодишња украјинска девојчица је мирно спавала у Кијеву док руске ракете нису разнеле њен дом. Многи други су под нападима. Самит Г7 мора да одговори новим санкцијама Русији и достављaњем новог тешког наoружања”, навео је Кулеба.

Полиција: Петоро повређених у ракетном нападу на Кијев

У ракетним нападима у центру Кијева повређено је пет особа, саопштила је полиција.

Претходно је саопштено да су у нападима погођене две зграде. (Reuters)

Шојгу обишао руске јединице у Украјини

Руски министар одбране Сергеј Шојгу обишао је руске војнике у Украјини, саопштило је руско Министарство одбране.

“На командним позицијама руских јединица генерал Сергеј Шојгу чуо је извештаје од стране команданата о тренутној ситуацији и акцијама Руских оружаних снага у главним областима деловања”, наводи се у саопштењу.

Није наведено када је Шојгу тачно обишао руске јединице. (Reuters)

Литванија: Нема уступака у санкцијама ЕУ према Калињинграду

Председник Литваније рекао је да неће бити уступака по питању транзита санкционисане робе у руску енклаву Калињинград.

“Савршено је јасно да Литванија мора да примени и да ће применити санкције ЕУ. Литванија мора да задржи контролу над робом која се транспортује преко њене територије, а било какви коридори не долазе у обзир, као што не долазе у обзир уступци Русији”, навео је Науседа.

Он је истакао да литванска влада “треба одмах да почне консултације са Европском комисијом, како уведене санкције не би нашкодиле ни интересима Литваније, ни међународним споразумима”.

Раније је гувернер Калињинградске области Антон Алиханов саопштио да је 18. јуна литвански национални железнички оператер обавестио Калињинград о ограничењу транзита робе између тог региона и остатка Русије, а 21. јуна објављено је да се ограничења односе и на друмски саобраћај, преноси руска агенција. (Тасс)

ЛНР: Украјинске снаге употребиле “точку-У”

Украјинске оружане снаге поново су употребиле ракетни систем “точка-У” за гранатирање територије Луганске народне републике која је прогласила независност, саопштила је мисија ЛНР при Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

У саопштењу се наводи да су украјинске снаге испалиле једну ракету на град Стаханов. (Тасс)

Експлозије у Кијеву

Неколико експлозија је рано јутрос одјекнуло у Кијеву, у области Шевченкивски, објавио је градоначелник украјинске престонице Виталиј Кличко на свом Телеграм налогу.

“Екипе хитне помоћи и спасиоци су отишли на лице места”, навело је Кличко.

У току је спасавање станара две зграде. У овом старом делу града налазе се универзитети, галерије, ресторани, наводи Ројтерс.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here