Mesto za reklamu
  1. 03. 2022.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да су “неке од формулација споразума са Украјином близу договора”, а из Кремља поручују да би статус Украјине, попут оног који имају Аустрија и Шведска, био сматран компромисом. Кијев тражи безбедносне гаранције од савезника. Сенат САД означио Путина као ратног злочинца

Подољак: Неутралност, али са безбедносним гаранцијама

Модел законско обавезујућих безбедносних гаранција, којим би група савезника нудила заштиту Украјини у случају напада у будућности, налази се на преговарачком столу, рекао је украјински преговарач Михаило Подољак.

Коментаришући наводе о неутралности Украјине по моделу Шведске или Аустрије, Подољак је рекао да би модел могао бити само “украјински”.

Украјина захтева посебну верзију неутралности са правно верификованим безбедносним гаранцијама, рекао је Подољак. (Унијан, Ројтерс)

Арестович: Контранапади мањег обима

Саветник украјинског председника Олексиј Арестович рекао је да украјинске оружане снаге предузимају контранападе мањег обима на неколико фронтова.

“Ситуација у главним жаришним тачкама је непромењена и неће се мењати јер је Русија истрошила своје ресурсе”, рекао је Арестович.

Навео је и да Русија испаљује ракете на украјинске мете, а да је две трећине ракета погодило цивилне објекте и инфраструктуру.

Ову информацију Ројтерс није могао да потврди, а Москва негира да циља цивиле.

Кремљ: Компромис би била Украјина попут Аустрије и Шведске

У Кремљу кажу да би стварање демилитаризоване Украјине попут Аустрије и Шведске, са сопственом војском, било сматрано компромисом, преноси РИА Новости.

“То је варијанта о којој се тренутно расправља и могла би да се сматра компромисом”, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Како Тас преноси, против лидера “непријатељских земаља” биће уведене санкције. (Ројтерс)

Лавров: Није проблем само неутралност Украјине

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да мировни преговори са Украјином нису лаки, али да буде наду да ће се до компромиса доћи.

“Наши преговарачи кажу да преговори из очигледних разлога нису лаки. Упркос томе, постоји нада да ћемо доћи до компромиса”, рекао је Лавров у интервјуу за руски канал РБК.

Наводи да су “неке од формулација споразума са Украјином близу договора”.

Лавров је рекао и да је за Москву кључна безбедност људи на истоку Украјине и демилитаризација, као и да проблем није само неутралност Украјине.

“Важни су и коришћење руског језика и слобода говора”, поручио је Лавров.

Истиче да је тренутна криза значајан моменат, који ће одредити како ће изгледати светски поредак.

Шеф руске дипломатије рекао је и да Москва не види да је Вашингтон показао занимање за решавање украјинског конфликта. (Ројтерс)

Сенат САД означио Путина као ратног злочинца

Амерички сенат једногласно је усвојио резолуцију којом се руски председник Владимир Путин означава као ратни злочинац и осуђује се руска акција у Украјини.

Предлагач резолуције је републиканац Линдзи Грејам, а подржали су је сенатори обе странке. Резолуцијом се охрабрују Међународни кривични суд у Хагу и друге државе да истраже ратне злочине које су починиле руске снаге током рата у Украјини. (Ројтерс)

Премијери Словеније, Пољске и Чешке се безбедно вратили у Пољску

Портпарол пољске владе рекао је да су пољска, чешка и словеначка делегација безбедно стигле у Пољску.

Премијери ове три земље јуче су возом стигли у Кијев у прву посету страних лидера Украјини откако је Русија отпочела војну операцију.

У Молдавији 350.000 избеглица из Украјине

У Молдавији, земљи која се граничи са Украјином и која је по глави становника примила највише избеглих из Украјине, налази се репортерка РТС-а Драгана Биберовић.

Каже да је од почетка кризе око 350.000 избеглица стигло у ту земљу, али им је она, углавном, само успутна станица.

Главни центар је престоница Кишињев, која две хале сајма користи као прихватне центре. Тамо има 400 лежајева, а тренутно их је 50 слободних. Ситуација се мења из минута у минут.

Избеглице углавном долазе из Николајева и околине, али и из Одесе у којој засад нема сукоба, али мештани страхују за своју безбедност па су напустили домове.

Велики број избеглица нема пара да настави пут, па у Молдавији остају док не нађу бесплатан превоз. Влада у Кишињеву је разговарала са ЕУ, како би се успоставила директна авионска линија за Немачку.

Кијев: Могуће да данас неће бити евакуације из Маријупоља

Заменица премијера Украјине Ирина Верешчук рекла је да је питање да ли ће данас бити могуће отворити хуманитарни коридор из опкољеног Маријупоља.

Рекла је и да су руске снаге заузеле болницу у том лучком граду и да пацијенте и особље држе као таоце. (Униан, Ројтерс)

Урушила се зграда оштећена у гранатирању у Кијеву

У јутрошњем гранатирању Кијева оштећена је дванаестоспратница која се затим урушила, а ватрогасци су успели да угасе пожар који је том приликом настао.

Две особе су, према писању Унијана, изгубиле живот.

Оштећена је и деветоспратница која се налази поред.

Евакуисано је 35 особа.  (Унијан)

Москва спрема одговор Подгорици због протеривања руског дипломате

Русија ће одговорити на потез Црне Горе, која је руског дипломату прогласила персоном нон грата, рекао је званичник руског Министарства спољних послова Јуриј Пилипсон, преносе РИА Новости.

Подгорица је 4. марта руском дипломати дала рок од 72 сата да напусти земљу.

“Разлог за доношење ове одлуке је процена релевантних безбедносних органа у Црној Гори о активностима руског дипломате које су у супротности са Бечком конвенцијом о дипломатским односима”, навело је тада Министарство спољних послова.

Пилипсон је рекао и да планови Словеније и Хрватске да снабдевају Украјину убојитим оружјем представљају авантуру. “Иницијатори тих планова морају да разумеју против кога ће оно бити употребљено”, рекао је Пилипсон.  (Ројтерс, РТС)

Зеленски: Мировни разговори сада звуче реалистичније

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да мировни преговори са Русијом почињу да “звуче реалистичније”, али да је још потребно време да би се постигао напредак.

“Састанци се настављају и обавештен сам да позиције током преговора већ звуче реалистичније. Али потребно је време за одлуке које ће бити у интересу Украјине”, рекао је Зеленски, преноси Ројтерс. (Ројтерс)

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here