Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Висок ниво антитела не гарантује ефикасну заштиту против ковида 19, изјавила је за в. д. заменика генералног директора за научно-методолошки рад и међународну сарадњу руског Државног научног центра за вирологију и биотехнологију „Вектор“ Татјана Непомњашчих за портал кп.ру.

„Прекомерна стимулација имунитета није превише добра. Мора постојати довољан титар антитела и других елемената имунолошког система, тако да они у комбинацији могу да пруже заштиту од вируса корона“, објаснила је Непомњашчих, а преноси Спутник..

Представница Центра „Вектор“ истакла је да вакцина „ЕпиВакКорона“, коју је развио Центар, стимулише само производњу антитела која су потребна за заштиту од ковида 19.

Раније је инфектолог Евгеније Тимаков изјавио да антитела на вирус корона нису доживотна и да нестају након неколико месеци.

Према његовим речима, даљи имунолошки одговор зависи од тога какав је иницијални имунитет човека и да ли је човек формирао меморијске ћелије које помажу у покретању одбрамбене реакције организма.

Потпредседница владе Русије Татјана Голикова изјавила је раније да је ниво антитела након прележаног ковида 19 и вакцинације готово идентичан.

Голикова је подсетила да се онима који су прележали ову болест још увек не препоручује вакцинација. Према њеним речима, запажања лекара указују да су случајеви секундарног оболевања ретки.

Говорећи о разлици између антитела која се производе после болести и вакцине, Голикова је истакла да су научници саопштили да не постоје неке разлике.

Непомњашчих је такође објаснила да руске вакцине „ЕпиВакКорона“ и „Спутњик Ве“ у лабораторијским испитивањима потврдиле да пружају заштиту од свих познатих сојева вируса корона, укључујући и британски и јужноафрички.

„У лабораторијском експерименту обе вакцине су потврдиле способност неутрализације свих коришћених сојева вируса корона. Не можемо рећи да то људима гарантује потпуну заштиту од инфекције у свакодневном животу, али вероватноћа добре заштите је велика“, прецизирала је она.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here