Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Стејт департмент у годишњем извештају о борби против тероризма у 2018. години оценио је да је Србија ојачала напоре у борби против тероризма, наставила сарадњу са међународним партнерима као и да је чланица глобалне Коалиције за борбу против Исламске државе.

У Србији 2018. није било терористичких напада и забележен је мали број регрутовања од стране Исламске државе, наводи Стејт департмент у делу извештаја посвећном Србији у коме се наводи да као главне терористичке претње остају потенцијални трансфер новца и оружја кроз регион, повратак страних бораца, ревитализација терористичих идеологија и прилике за саморадикализацију.

У извештају се додаје да су “неискуство и унутрашње бирократске препреке” ограничиле допринос Србије глобалној коалицији, преноси “Глас Америке”. Констатује се да су надлежне службе напредовале, али да им је и даље потребно побољшање у раду. У извештају се наводи и да систем за контролу возила и путника на граници функционише, али да централизација података иде споро.

Србија законски забрањује учешће у оружаним сукобима у другој земљи, у складу са резолуцијом 2178 Савета безбедности УН, али, како пише у извештају, још није развила потребне системе за прикупљање података о путницима. Како се подсећа, у Србији су на снагу ступили Закон о замрзавању имовине и спречавања тероризма и Закон о спрећавању прања новца, који усклађују српско законодавство са међународним стандардима. У извештају се, такође, подсећа да у Србији још није именован национални координатор за борбу против екстремизма.

У делу посвећеном Косову, Стејт департмент подсећа да је више од 400 мушкараца, жена и деце са Косова путовало у Сирију и Ирак како би се придружили Исламској држави, као и да је око 70 тих грађана изгубило живот. Око 130 грађана са Косова се вратило на Косово, док је око 200 њих остало у зони конфликта, наводи се у извештају.

“Безбедност и политичка ситуација на северу Косова настављали су да ограничавају способност владе да спроводи извршну власт у том региону, иако је влада успешно интегрисала српске судије, тужиоце и запослене у косовске правосудне институције у октобру 2017, проширујући правосудну власт и приступ грађана правосудним органима”, оцењује се у извештају Стејт депртмента.

Додаје се “да на Косову није било извештаја о терористичким инциденатима 2018. године”.

Влада у Приштини наставила је да, како оцењује Стејт департмент, током 2018. демонстрира политичку вољу да се бори против терористичких претњи, изменама закона и јачањем безбедности на границама, уз значајну подршку САД.

У ефикасном руковођењу случајевима тероризма власти у Приштини током 2018. ометало је ограничено искуство и ресурси, наводи се у годишњем извештају Стејт департмента.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here