Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Светске агенције и медији пренели су да је Српска напредна странка председника Александра Вучића убедљиви победник на парламентарним изборима у Србији, а руска агенција ТАС и британска агенција Ројтерс ту вест су пренеле под ознаком хитно.

Ројтерс оцењује да су гласачи у великој мери подржали напоре владајуће коалиције за напредовањем Србије ка чланству у ЕУ, уз истовремено одржавање снажних веза са Русијом и Кином.

Ројтерс, међутим, предвиђа да ће се будућа влада суочити са већим притиском ЕУ и САД да призна независност Косова, што се, како наводи, сматра кључним потезом за регионалну стабилност.

Британска агенција наводи, позивајући се на пројекције Ипсоса и Цесид-а, да је СНС освојио 62,4 одсто гласова, да је СПС на путу да буде други са 10,7 одсто гласова, а да је СПАС бившег ватерполисте Александра Шапића на путу да буде на трећем месту, са 4,1 одсто гласова.

Бирачка места била су опремљена заштитним маскама и средствима за чишћење руку за око 6,6 милиона људи с правом гласа, наводи Ројтерс и додаје да се очекивало да већина не гласа, делимично из страха од корона вируса.

Ројтерс наводи и да подаци Ипсоса и Цесид-а показују да је излазност била 48 одсто, а да је 2016. године она износила 56,7 одсто, те оцењује да је на излазност утицао бојкот појединих опозиционих странака, које су тврдиле да избори неће бити слободни, нити фер због снажног утицаја Вучића на медије.

Америчка агенција АП преноси да је председник Србије Александар Вучић прогласио убедљиву победу своје странке на изборима, који су, како истиче, одржани усред забринутости због ширења корона вируса и бојкота, како каже, “великог дела опозиције”.

Наводи и да је Вучић пренео присталицама да је СНС освојио више од 60 одсто гласова, што је око 190 места у парламенту од 250 посланика.

АП наводи и да први незванични резултати показују да ће Србија имати јединствену скупштину, практично без опозиције и истиче да ће у њу ући само три или четири странке, од укупно 21 листе које су учествовале на изборима.

Америчка агенција истиче да су избори у Србији били први општи избори у Европи током пандемије корона вируса.

АП оцењује да је Вучић, “иако се на изборима није бирао председник земље, доминирао у кампањи преко мејнстрим медија, које контролише”.

Агенција наводи и да је неколико “главних опозиционих група” бојкотовало изборе, позивајући се на наводни недостатак слободних и фер услова гласања и опасности по јавно здравље, те да је “неколико мањих странака” одлучило да учествује на изборима, јер су сматрале да ће бојкот потиснути “ионако већ маргинализовану опозицију”.

Руска агенција ТАС позива се у својој вести на прелиминарне податке Центра за праћење избора који, како наводи, показују да је СНС освојила 56,7 одсто гласова и да је излазност била 50,44 одсто.

Италијанска агенција АНСА такође је пренела да је СНС победила на изборима са 63,4 одсто освојених гласова, позивајући се на прве објављене пројекције.

Немачки Дојче веле каже да су ово избори са најмањом излазношћу у последње три деценије, да је било неправилности и да је део опозиције, пре свега онај окупљен у Савезу за Србију, бојкотовао изборе сматрајући да гласање под нефер условима иде на воденицу властима.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here