Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић изјавио је данас, након састанка у Гуијангу са шефом кинеске дипломатије Ванг Јием, да ће две земље наставити да раде на унапређењу политичких, економских и свих других односа, иако су они у овоме тренутку на највишем нивоу у нашој модерној историји.

Ово је била јединствена прилика да разговарамо о постојећим односима Србије и Кине и њиховом будућем унапређењу. Ми смо две земље које имају свеобухватно стратешко партнерство и које су поносне на своје челично пријатељство, обележено најбољим односима наших председника Александра Вучића и Си Ђинпинга. Ти односи су били најбољи подстрек развоја наших билатералних односа, рекао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је навео да је са кинеским колегом разговарао о сарадњи и узајамној подршци у међународним форумима и организацијама, јер су наше земље потпуно посвећене поштовању међународног правног поретка и Повеље УН.

Србија је поносна на чињеницу да има подршку НР Кине у вези са питањем Косова и Метохије. Ваша подршка, као и подршка вашег министарства, јесте нешто што доприноси томе да наша тешка позиција буде мање тешка и да се осећамо јаче у борби да се одупремо притисцима по питању Космета, поручио је Селаковић.

Он је, подсетивши на то да је од историјске посете председника Си Ђинпинга Србији 2016. године трговинска размена наших земаља утростручена, а да је српски извоз у Кину увећан 15 пута, констатовао да су то егзактни и видљиви резултати наше добре политичке и економске сарадње.

Потпуно смо се сложили по свим питањима о којима смо разговарали и бићемо једни уз друге као и претходних година. Очекујемо наредну историјску посету председника Си Ђинпинга, јер таква је била и његова претходна посета, након које је све кренуло да се развија у добром смеру, истакао је Селаковић.

Наводећи резултате српско-кинеске сарадње на плану инфраструктуре и гринфилд инвестиција, министар је истакао да је Србија заинтересована за наставак сарадње на тим пољима.

Према његовим речима, упркос пандемији, није било ниједне кинеске компаније која је обуставила радове у Србији, а сви планови су испуњени, често и пре рока, што је реткост не само на Балкану, већ и шире.

Изражавам захвалност кинеском руководству на дистрибуцији вакцина током епидемије. То је нешто што нећемо заборавити и што ћемо вечно памтити, нагласио је Селаковић.

Министар је, поводом великог 100-годишњег јубилеја Комунистичке партије Кине, истакао да Кина за свој интензиван развој на свим пољима има да захвали мудрости свог руководства.

Ово је моја седма посета вашој земљи и био сам сведок промена које се дешавају на месечном нивоу, а то је нешто што је на првом месту резултат мудрости ваших лидера и великог националног пројекта какав је КП Кине. Желим вам срећну годишњицу и желим вам још много стогодишњица. Сигуран сам да ће наша деца бити сведоци нових успеха и да ће бити поносна на дело својих предака, закључио је Селаковић.

Министар Ванг Ји констатовао је да су кинески и српски народи херојски и народи од интегритета, да су се борили раме уз раме и међусобно подржавали по питању борбе за свој суверенитет и територијални интегритет, а да су данас укрстили руке на путу ка напретку.

Доказало се да су пријатељство и сарадња Кине и Србије допринели добробити наших народа, међународним односима, те заштити међународне једнакости и правде, указао је шеф кинеске дипломатије, поручивши да постоји обострана жеља за унапређење пријатељства и свеобухватног стратешког партнерства.

Ванг Ји је истакао да ће наше две земље наставити да се подржавају по питањима од заједничког интереса, али и да ће наставити економску сарадњу, сарадњу на пољу образовања, као и на међународном плану, те да ће наставити да буду солидарне у борби против Ковида-19.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here