Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић разговарао је данас у Вашингтону са замеником помоћника државног секретара за европска и евроазијска питања у Стејт департменту Метјуом Палмером и замеником главног директора за европске послове у Националном савету за безбедност САД Џоном Ератом.

Стефановић је на одвојеним састанцима истакао посвећеност Србије борби против тероризма, наркотика, организованог и свих других видова криминала, указавши на то да сарадња и бржа размена информација доприносе већој безбедности грађана Србије и САД.

Такође, било је речи и о сарадњи Министарства унутрашњих послова Србије са агенцијама за спровођење закона САД, као и о конкретним резултатима и предностима те сарадње за обе земље.

Потпредседник Владе је уједно своје саговорнике упознао са безбедносном ситуацијом у Србији, као и са ситуацијом у региону.

Стефановић се претходно у Стејт департменту састао са амбасадором Натаном Сејлсом, координатором за антитероризам у Бироу против тероризма и насилног екстремизма, истакавши том приликом да је тероризам глобални проблем са којим се можемо изборити једино међудржавном сарадњом.

Он је нагласио да је Србија поуздан партнер у борби против тероризма, и подсетио на то да наша земља активно учествује у раду Глобалне коалиције за борбу против ИСИЛ-а.

Потпредседник Владе је поручио да је Србија свесна претњи које носи повратак бораца са страних ратишта, уз напомену да су људи који се враћају са ратишта држављани неких од земаља региона, па и наше земље.

Без обзира на то што ћемо прикупити доказе и покушати да их осудимо на дугогодишње затворске казне, питање је шта ће бити са њима када изађу из затвора, како могу да се реинтегришу у друштво, а да више не буду претња, рекао је он.

Према његовим речима, стотинак људи који су се вратили на Косово и Метохију представљају сталну опасност за безбедност у читавом региону.

Стефановић је истакао и да је Србија посвећена борби против прања новца и финансирања тероризма, оценивши да је веома важна размена информација у овој области.

Потпредседник Владе је указао и на значај обуке српске полиције у циљу подизања капацитета у борби против потенцијалног тероризма и организованог криминала.

Сејлс је поздравио опредељеност Србије да се бори против тероризма, и истакао да наша земља добро брани границе Европе од овог проблема.

Он је похвалио рад српске полиције, уз оцену да тероризам представља изазов за многе земље, али да Србија пружа пун допринос тој борби.

Према његовим речима, САД ће помоћи Србији када је реч о унапређењу капацитета МУП-а у борби против тероризма.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here