Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Министарство финансија Владе Републике Србије саопштило је да је Република Србија данас откупила удео у капиталу Комерцијалне банке а.д. Београд од акционара Европске банке за обнову и развој (EBRD) и IFC Capitalization Fund.

У саопштењу се наводи да су ове две међународне финансијске институције поседовале 34,58 одсто обичних акција Комерцијалне банке а.д. Београд и, у складу са условима и ценом дефинисаном Уговором акционара из 2009. године, акције су откупљене за износ од 217 милиона евра.

На основу уговора, међународне финансијске институције – акционари, имају право да продају своје уделе држави по унапред одређеној цени, те су они искористили тзв. пут опцију (put option) и активирали je 26. марта 2018. године, слањем пут обавештења Републици Србији.

Држава је била у обавези да поступи у складу са уговорним обавезама.

Ова транаскција уследила је након аквизиције 6,89 одсто обичних акција у власништву Сведфунд и ДЕГ која је окончана 26. јуна ове године, тако да ће Република Србија сада поседовати 83,23 одсто обичних акција Комерцијалне банке а.д. Београд.

На овај начин, успешно је завршена консолидација власничке структуре у Комерцијалној банци, и омогућено је Републици Србији да потенцијалном купцу понуди на продају 83,23 одсто обичних акција, а у складу са процесом приватизације који је у току, истиче се у саопштењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here