Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић посетио је са својим сарадницима Основну школу „Милан Благојевић“ у Лучанима поводом акције „Сачувајмо ћирилицу“, коју су покренули ученици и наставници те школе.

Вукосављевић је честитао наставницима и ђацима шестог разреда на покретању те акције и уједно их охрабрио да наставе у том правцу, уз подршку Министарства оваквим и сличним напорима.

Ученици су припремили пригодан програм, у оквиру којег су представили своје званичне плакате и калиграфске радове на тему ћирилице.

Акцијом „Негујмо српски језик“ одсвирали смо само један тон. И ако се тај тон чуо у ушима наше паметне деце и драгих учитеља и наставника који чине со српског образовања, и ако из њега настане мелодија српске културе и писмености, онда нико неће бити срећнији од нас, поручио је Вукосављевић.

Министар је подсетио на речи великог научника Исака Њутна, који је говорио да му је било лако да оствари велике резултате „јер је стајао на леђима дивова“, позивајући све ученике да буду „мали велики дивови“ за своје окружење, заједницу, породицу, државу и нацију.

Вукосављевић је скренуо пажњу на глобалне трендове индустрије забаве, који са собом доносе сакаћење језика и повећање вулгарности у јавном говору, и указао на задатак и школе и породице, као и сваке одговорне институције, да занемари „буку и бес“ времена у којем живимо и усади темеље васпитања, етике, као и оног погледа на свет који од данашњих младих људи сутра чини будућност ове земље.

Да би опстала на ветрометини историјских догађаја, Србија мора да има чврст ослонац у својој култури и у свом  идентитету. Када их негујемо, ми заправо учвршћујемо темеље своје снаге и спремности за бројне историјске изазове, оценио је министар.

Према његовим речима, тим изазовима српски народ уколико жели да траје мора да се одупре својом свешћу, идентитетом, културом, историјским трајањем и на крају својим писмом и језиком.

Генерације које ће доћи после нас биће нам захвалне за сваки напор усмерен у том правцу, закључио је Вукосављевић.

Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here