Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Српска заједница у Мађарској свечано обележава најрадоснији хришћански празник, поштујући верске обичаје и традицију. Слави се у свим насељима у којима живе потомци учесника велике сеобе под патријархом Арсенијем Трећим Чарнојевићем, од Сентандреје на северу, до Деске, Батање и Сантова на југу земље.

Централна света архијерејска литургија одржана је у храму Светог Георгија Великомученика у Будимпешту, уз чинодејствовање епископа Будимске епархије владике Лукијана, пароха Зорана (Остојића) и Николе (Почуче) и њихових сарадника.

Владика Лукијан је позвао на мир, духовно јединство и истрајност, посебно указујући на тешкоће у којима се тренутно налазе верници Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори. Он је пре неколико дана, поводом усвајања Закона о слободи вероисповести, упутио писмо подршке митрополиту црногорско-приморском Амфилохију поручујући му да истраје у борби за очување српских светиња.

Верницима су, према древном убичају, на крају службе божје подељени комадићи хлеба, најмлађи су добили божићне пакетиће, а сви су позвани на кувано вино, кувану ракију и чај.

Топли напици су дељени и синоћ након палеља бадњака у дворишту јединог здања СПЦ у мађарској престоници. Пре тога је у храму, посутом сламом и окићеном сувим храстовима гранама и младим житом, одржано вечерње уз присуство више стотина верника.

„Српска стварност“ / Срђан Васић /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here