Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да су Срби данас јачи фактор на Косову и Метохији него небројено пута раније, пре свега зато што су јединствени. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић пренео је да Српска листа неће гласати за подршку формирању владе у Приштини. Истакао је да то не значи да неће разговарати с политичким представницима Албанаца у јужној српској покрајини.

Брнабић је на конференцији за новинаре у Палати Србија, након састанка који је са директором Канцеларије за Косово и Метохију Марком Ђурићем одржала са политичким представницима Срба са Косова и Метохије, саопштила да им је захвална на томе јер су своје разлике оставили са стране, зато што се заједно боре и што су се заједно изборили да буду озбиљан политички фактор који тражи уважавање.

Без тог уважавања они неће подржавати никакве привремене владе у Приштини. Срби су, захваљујући свом јединству и подршци председника Александра Вучића и целе Владе, освојили 10 од 10 могућих мандата и одлучили да не подрже формирање владе у Приштини, поручила је премијерка.

Она је навела да је са представницима Срба на данашњем састанку разговарано и о економији, односно о плану “Србија 2025”, којим је за конкретне пројекте, економско оснаживање и бољи живот у јужној српској покрајини опредељено 150 милиона евра.

Према њеним речима, представници Срба су обавештени и о разговорима са страним партнерима везаним за пројекте као што је авио- линија Београд–Приштина, која ће допринети бољој економији и стабилнијем региону.

Разговарали смо и о увођењу железничког саобраћаја, али и о важном ауто-путу мира на коме радимо са партнерима из ЕУ, а који би ишао од Ниша, ка Мердарима, па кроз Косово и Метохију до Тиране и луке Драч. То је важан пут за Ниш, Топлицу, Космет, али и повезивање са партнерима. Надам се да ћемо почети да га градимо до краја 2020. године, рекла је Брнабић.

Премијерка је, на питање колико на економски развој, али и на све друге планове утичу таксе, поновила да због такси Србија губи милион евра дневно.

Таксе су реално услов за било какву озбиљну привредну сарадњу. Ми смо чинили уступке да бисмо доказали да желимо да будемо конструктивни, па смо тако потписали регионални роминг док су таксе на снази, али то је било важно и за наш народ на Космету. Не постоје никакви озбиљни разговори пре укидања такси, нагласила је Брнабић.

Она је додала и да очекује одлуку о повлачењу такси јер она “не приличи никоме у 21. веку”, а штети и грађанима албанске националности.

Према њеним речима, што је јача економија Србије, веће су шансе да се више финансирају разни пројекти, али и отварају нова радна места.

Данас је борба за опстанак Србије и народа на Космету економска борба да ти људи остану тамо и имају добре услове живота и зато нам је план “Србија 2025” кључан, поручила је премијерка.

Имамо на тај начин додатне могућности да више урадимо за наш народ. Неке пројекте ћемо можда раније кренути да реализујемо, желимо да то буде потпуно дугачије тамо где живи српски народ и битно нам је да наш народ има нормалан живот, инфраструктуру и перспективу. За то је кључна јака Србија, истакла је Брнабић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поновио је да Српска листа неће гласати за подршку формирању косовске владе, и додао да то, међутим, не значи да неће разговарати са политичким представницима Албанаца у јужној српској покрајини.

Ђурић је навео да је та одлука донета имајући у виду чињеницу да су у претходном периоду привремене приштинске власти на фундаменталан начин изневериле поверење Срба и њихових представника, али и газиле права српског народа.

Српска листа ће истовремено, како је навео, наставити да спроводи мандат са циљем да се снажно бори на сваком кораку за интересе српског народа, да спречи отимање имовине и српских светиња на Косову и Метохији.

Иако Српска листа неће подржати ову владу, то не значи да неће разговарати са представницима Албанаца на Космету, и то са циљем заштите нашег народа и нормализације односа, истакао је Ђурић. Он је саопштио да је на данашњем састанку постигнут договор и о томе да ће српски политички представници на Косову и Метохији све своје одлуке о учешћу у привременим приштинским институцијама доносити уз консултације са председником Србије Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић, Канцеларијом за Косово и Метохију и Владом Србије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here