Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Странка Слободе и правде (ССП) представила је данас Декларацију о помирењу српског и албанског народа у којој су изнети предлози за, како је наведено, решавање животних проблема свих грађана на Косову и Метохији, а у којој се не спомиње статус јужне покрајине, који у ССП-у виде као “непремостиву препреку између администрације у Београду и Приштини”. 

У документу, који је представљен на конференцији за медије, предлаже се наставак дијалога са представницима власти у Приштини у циљу успостављања пуне слободе кретања и протока робе, капитала и услуга на КиМ, решавању имовинских питања, културној размени, заштити културне баштине.

Такође, Декларација предвиђа и сарадњу образовних и здравствених система, академске заједнице, спорта и медија, као и тужилаштва и полиције у циљу борбе против корупције и криминала на КиМ.

Декларација би, како се наводи, требало да обавеже Београд, Приштину и међународну заједницу да раде на помирењу и побољшању стања у интересу грађана свих националности на КиМ.

Председник ССП-а Драган Ђилас рекао је да је та странка свесна да косовски проблем има два дела и да се први односи на статус покрајине који у овом тренутку, како је оценио, није могуће решити јер су позиције Београда и Приштине потпуно супротне.

Други део проблема је, како каже, живот људи који Срби и Албанци могу заједно да реше уколико су отворени, спремни да сарађују уз помоћ међународне заједнице.

На питање новинара да ли ће Декларацију понудити албанској страни, Ђилас је рекао да не постоји комуникација између странака из централне Србије и са КиМ, осим комуникације власти из Београда и Приштине, и да тај документ представља искорак ка покретању дијалога.

Упитан како ће ССП остварити оно што је изнето у Декларацији, Ђилас је рекао да је та странка изашла са предлогом јер не види могућност да власт у Приштини и Београду доведу до помирења два народа.

На питање зашто се и као опозиција не укључи у решавање проблема КиМ као горућег питања за државу Србију, Ђилас је рекао да у протеклих седам година није било никакве комуникације између власти и опозиције о тој теми и да у парламенту није предложена платформа нити покренута расправа о КиМ.

Додао је да се сада, када опозиција бојкотује рад парламента, прави “фингирана седница” и да је за дијалог потребна искрена жеља, а не само форма.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here