Mesto za reklamu

30.. 03. 2019.

Годину дана од састанка цивилног друштва са председником Вучићем, већина грађана сматра да је Косово изгубљено и да Србија није у могућности да поново успоставити суверенитет, Верују да Влада Србије неће признати Косово и огромном већином би били против признавања на евентуалном референдуму. Већина наводи да није учествовала у унутрашњем дијалогу и да не знају шта се подразумева под разграничењем, али се том предлогу већински противе.

Занимљиво је и да се више грађана противи признавању Косова уколико би то убрзало европске интеграције у односу на то како би гласали на референдуму о независности Косова.

Четврту годину заредом, Институт за европске послове у сарадњи са Нинамедиа истраживачком кућом, спровео је у периоду од 8. до 14. марта 2019. истраживање јавног мњења према Косову. Истраживање је рађено на репрезентативном узорку од 1207 испитаника. Теме истраживања су биле: да ли је Косово изгубљено, учешће грађана у унутрашњем дијалогу, (не)признање независности Косова, разграничење и референдум.

47% испитаника је мишљења да је Косово изгубљено, док 41% има супротан став, а 12% не зна да се изјасни. Да је Косово изгубљено у нешто већем проценту сматрају испитаници старости од 30 до 60 година, са средњим и високим степеном образовања, као и испитаници из свих региона осим Источне и Јужне Србије.

93% испитаника није учествовало у унутрашњем дијалогу о Косову, 4% не зна док 3% наводи да су учествовали и међу њима је нешто више мушкараца и испитаника са најмање завршеном средњом школом.

Више од половине испитаника (54%) сматра да садашња влада неће признати независност Косова и то већином наводе старији од 60 година, становници региона Западна Србија са Шумадијом, док са порастом нивоа образовања опада број испитаника који сматрају да влада неће признати независност Косова. 27% сматра да ће влада признати независност, док 19% не зна одговор на ово питање.

78% испитаника наводи да не би подржали независност Косова како би Србија брже постала чланица Европске Уније и то у већој мери изјављују мушкарци, док са порастом година старости овај број расте. 13% би подржало независност Косова како би Србија брже постала чланица, док 9% не зна.

Готово половина испитаника (49%) сматра да није оствариво да Србија опет има пуну контролу и суверенитет на Косову и то чешће наводе жене, старији од 30 година, испитаници најмање средњег степена образовања и становници региона Београд. 36% наводи да јесте оствариво, док 15% не зна да одговори на ово питање.

57% испитаника не зна шта подразумева идеја разграничења између Србије и Косова и овај одговор чешће наводе жене и становници Источне и Јужне Србије, а са порастом степена образовања опада број испитаника који наводе да не разумеју идеју разграничења. 29% грађана под идејом разграничења подразумева успостављање границе при чему би север Косова припао Србији, а Прешевска долина Косову, док 14% сматра да је то успостављање границе у складу са тренутно постојећом административном линијом.

41.8% испитаника наводи да не подржава разграничење између Србије и Косова и то чешће наводе мушкарци, испитаници старости од 30 до 44, као и становници свих региона изузев Војводине. 24.5% подржава разграничење (нешто више наводе старији од 60 година и испитаници из региона Војводине), петина грађана наводи да је чула, али да им није јасно шта се подразумева под разграничењем, 9.9% не уме да се изјасни по овом питању, а 3.8% није чуло за разграничење.

Уколико би се референдум о независности Косова одржао сутра 74.5% грађана наводи да би гласали против и то су у већој мери мушкарци, грађани старији од 45 година и испитаници основног и средњег степена образовања. На референдуму би за независност Косова гласало 6.2%, 11.0% испитаника не би изашло на референдум, док 8,3% није умело да се изјасни.

„Српска стварност“ / Институт за европске послове /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here