Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Министарство омладине и спорта Владе Републике Србије саопштило је да је стипендију Фонда за младе таленте Републике Србије добило 430 најбољих студената Србије на мастер и докторским студијама у иностранству.

Листа добитника направљена је на основу конкурса за стипендирање најбољих студената студија другог и трећег степена на универзитетима земаља чланица ЕУ и ЕФТА, као и на водећим светским универзитетима за школску 2019/20. годину.

Најбољи студенти Србије на мастер и докторским студијама у инoстранству, њих 430 са просечном оценом преко девет, усавршавају се уз системску подршку Србије, с циљем да тако стечена знања имплементирају у нашој земљи, у коју ће се вратити након завршених студија.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић истакао је, приликом потписивања уговора са Фондом, значај подршке академском усавршавању наше омладине на најбољим светским универзитетима.

Он је рекао да је свако улагање у наше младе људе инвестиција у будућност, истичући да су управо они најбољи амбасадори наше земље и да ће сва знања и искуства која стекну бити драгоцена и за њих и за Србију, у којој ће их имплементирати.

Удовичић је прецизирао да је Фонд за младе таленте „Доситеја“, откад је у надлежности ресорног министарства, доделио 29.839 стипендија и награда студентима и ученицима средњих школа, и у те сврхе је утрошено више од 7,9 милијарди динара.

Према његовим речима, на годишњем нивоу Фонд подржи више од 3.300 најбољих средњошколаца и студената.

Министар је подсетио на то да је од 2013. до данас повећан укупан број стипендија за студије у Србији са 1.000 на 1.360, а износ стипендија са 250.000 на 300.000 динара, за мастер и докторске студије у иностранству на 604.327 динара.

На овај начин, како је указао, кроз награђивање и стипендирање средњошколаца и студената, држава на системски начин показује бригу за младе, који су највреднија данашњица и будућност Србије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here