Mesto za reklamu
  1. 07. 2021.

Једино решење је масовна вакцинација, која је нажалост готово стала, па смо још далеко од колективног имунитета. Зато се све чешће говори о могућности да вакцина буде обавезна за поједине професије и ограничења за невакцинисане каква се примењују у појединим земљама.

У последње време све више медицинских стручњака указује да и Србија треба да уведе мере које европске државе већ спроводе. У Аустрији на пример у кафиће, теретане, базене, или код фризера могу само они који испуне прописане услове. Еминентни стручњаци су на РТС пренели своје ставове о том важном питању, које преносимо:

“Ако видимо неке скупове да се одржавају у затвореном, да су присутне хиљаде људи, по мени је крајње логично да и ту важи исти принцип – или вакцинисани или преболео или тестирани. И ту не видим никакву дискримацију. Ја сам пушач, кад уђем унутра они кажу овде се пуши, ја ту не пушим. А платио сам порез, акцизу, све легално. Легално је да се пуши, али није у реду да пушиш ту, јер други људи удишу дим. Такав је закон донет. Ја то поштујем”, истиче Миланко Шеклер, вирусолог Ветеринарског института у Краљеву.

Према Закону о заштити здравља становништва од заразних болести увођење таквих мера је, кажу упућени, могуће. Према истом пропису, у случају појаве епидемије заразне болести министар здравља може и да нареди обавезну или препоручену ванредну имунизацију.

“То је могуће на основу закона, али понављам Устав је тај који је бранич људских права. Дакле, могло би да се уведе, могао би наредбу да донесе министар, могла би да се пропише обавезна вакцинација за све или одређене категорије грађана, али би Устав и даље остао непромењен. Устав не предвиђа ограничења слободе уверења, не предвиђа обевезу заштиту здравља, већ је то право. Другим речима Уставни суд, уколико буде био случај, суд је тај је тај који би рекао заршну реч – ова одредба закона је у складу са Уставом или не”, истакао је Слободан Орловић, професор Правног факултета Универзитета у Новом Саду.

А отвара се питање и да ли би такве одредбе могле да буду дискриминаторне.

“Ту се не ради о неким дискриминаторним мерама, већ о мерама превенције за ширење вируса. Иако у овом тренутку Закон о забрани дискриминације не препознаје статус вакцинисаног, да би у том смислу била повреда права, то ће се ипак поставити као озбиљно правно питање у будућности. Било би спорно да само вакцинисани могу да уђу, шта је са оним људима који имају пи-си-ар тест што је у већини држава ЕУ пракса и са другима који из медицинских разлога не могу да се вакцинишу”, напомиње Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности.

Обавезну вакцинацију против ковида до сада је увело десетак земаља, углавном за одређене групе становништва.

Изузетак је Туркменистан, где је вакцинација обавезна за све пунолетне, осим за оне који цепиво не могу да приме из медицинских разлога.

И Саудијска Арабија има прилично строга правила – сви запослени морају да буду вакцинисани да би могли да иду на посао.

За здравствене раднике вакцина против ковида обавезна је у Италији, Француској и Грчкој.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here