Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Лидери шест земаља Западног Балкана учествоваће у среду на видео самиту који организује Атлантски савет из Вашингтона, посвећеном конкретним потезима за унапредјење регионалне економске сарадње и привлачење страних инвестиција.

Како је објављено на сајту Атлантског савета, на самиту учествују председник Србије Александар Вучић, премијер Косова Авдулах Хоти, премијер Албаније Еди Рама, председник Северне Македоније Стево Пендаровски, председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија и министарка економије Црне Горе Драгица Секулић.

Ови значајни кораци ће, како се додаје, помоћи економском опоравку након пандемије корона вируса са већим могућностима економског развоја.

“Очекиване економске и социјалне последице пандемије Цовид-19 на Балкану захтевају хитне регионалне акције како би се избегла трајна економска стагнација и потенцијална нестабилност која долази са њом”, наводи Атлантски савет који очекује договор лидера Западног Балкана о већој економској сарадњи укључујући ;слободан проток робе, људи и услуга преко граница у региону.

Атлантски савет, како се истиче, организује самит о партнерству за Западни Балкан како би олакшао и промовисао конкретне кораке медју лидерима у циљу регионалне економске интеграције која може да подстакне економски опоравак после пандемије, дугорочно побољша конкурентност региона и ојача његову привлачност за инвеститоре.

“Опипљиве мере договорене на самиту, повезане и уклопљене у постојеће регионалне иницијативе и дијалоге, послаће важну политичку поруку о евроатлантској будућности Западног Балкана у тренутку појачане неизвесности”, закључује Атлантски савет.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here