Mesto za reklamu

01.11. 2019.

Председница Одбора за стабилизацију и придруживање Србије Европској унији, Тања Фајон, рекла је за РТС да жели да помогне Србији што више у процесу проширења. Волела бих када бисмо дошли у ситуацију да опозиција буде довољно јака да учествује на изборима јер је то добро за демократију, истакла је Фајонова.

Дводневна посета високог функционера из Европског парламента Тање Фајон била је прилика да се са парламентарцима и релевантним политичким актерима разговара о будућности евроинтеграција. На крају посете Београду, дала је интервју за Радио-телевизију Србије.

Српски и европски парламентарци састају се два пута годишње, наизменично у Београду и Стразбуру. Овог пута госте из Европске уније предводи Тања Фајон, посланица Групе социјалиста и демократа у Европском парламенту и председница делегације Европског парламента за сарадњу са Србијом.

– Били смо два дана у Народној скупштини и разговарали са парламентарцима и званичним представницима Владе и цивилног друштва и медија тако да било је то добро искуство. Моја намера је и велики интерес као неко ко долази из региона, из Словеније и као посланик више од десет година, и неко ко се бави проширењем – да помогнем Србији што је више могуће.

Има ли евроентузијазма или евроскептицизма у Србији?

– Ја сам свесна да сам у Србији у моменту када је вероватно песимизам некако више пристунији и јачи због тога јер смо у ЕУ имали неколико негативних одлука, посебно у последње време када су у питању Северна Македонија или Албанија. Ја сам јако критична ту и одлуке ЕУ, Француске или неких других земаља јер смо давали нека обећања и на крају нисмо испуњавали.

Са друге стране, када разговарам са младим људима у Србији који данас одлазе или траже неку бољу перспективу више или мање сви путују на Запад у Европу, Дакле, систем европских вредности је присутан.

Европски парламент посредује у разговорима власти и опозиције у погледу изборних услова и стандарда. Какав је Ваш утисак о томе?

– Имамо препоруке од ОДИР-а за поштене, демократске и фер изборе. Наравно, бојкот који имамо с једне стране – бојкот опозиције и неких посланика групе у парламенту није добар. Ја бих увак као посланица тражила да је тај дијалог у Скупштини, а не на улицама. Разумем и неке аргументе. Волела бих када би дошли у ситуацију када би опозиција била јака довољно да учествује у изборима јер је то добро за демократију.

Који су то главни услови за фер и поштене изборе?

– Када би питали опозицију сигурно једна од главних услова је слобода медија и да се смањи притисак на бираче – то је најчешће што ја чујем. Ако је у питању слобода медија, ми знамо шта је био последњи став ЕК – да Србија нема напретка око слободе медија. Познато ми је да је власт слала нову медијску стратегију. Очекујем позитивну јавну расправу у Скупштини усред новембра око формирања независне агенције РЕМ, која није попуњена, а има важну улогу надзора, мониторинга свих електронских медија. Има превише насиља и претњи новинарима. Била сам новинарака и знам како је када немате услове за рад.

Када ће ЕП одобрити нови састав Европске комисије? 

– Мој осећај је да ћемо гласати у новембру у ЕП, и да ће Комисија започети рад 1. децембра, и имаћемо комесара за проширење да би што је брже могуће дали наду људима на Западном Балкану да све то што они чине има и неке резултате.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here