Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

У Берлину је завршен састанак о обнови железничког путничког и карго саобраћаја између Београда и Приштине, инициран у договору специјалног изасланика председника САД Ричарда Гренела и председника Александра Вучића. Представници Београда и Приштине разговарали су у Берлину дуже од три сата.

Према Танјуговом извору, разговарало се само о комерцијалним темама, пошто је услов Београда за наставак политичког дијалога, који ће се и даље водити под окриљем ЕУ, укидање такси од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, које је увела Приштина.

Из косовског Министарства инфраструктуре су рекли да је први састанак у Берлину са званичницима Београда о успостављању железничког саобраћаја протекао у “конструктивној расправи”.

“Имали смо добре разговоре. Направили смо напредак и договорили се да успешно завршимо разговоре у наредним данима”, рекао је Џем Весељи, директор Одељења за копнени саобраћај у косовском Министарству за инфраструктуру и саобраћај.

Делегацију Србије, коју је предводио директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, чинили су и представници ресорног министарства и стручњаци из области железничког саобраћаја.

Приштинску страну, како наводе медији на албанском, представљали су Џем Весељи, задужен у привременој администрацији за друмски саобраћај и Рам Купева, задужен за путну инфраструктуру.

Железнички саобраћај између централног Косова и југа централне Србије у прекиду је дуже од две деценије.

Ђурић :Очекујемо конкретна решења

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је , након разговора са специјалним изаслаником председника САД Ричардом Гренелом о железничкој линији Београд – Приштина, да се конкретним решењима нада у предстојећем периоду.

“Са амбасадором Гренелом смо имали састанак о обнављају железничког саобраћаја између централне Србије и КиМ и надам се да ћемо у предстојећем периоду доћи до конкретних решења, која ће олакшати кретање људи и робе, а привреди и грађанима донети корист”, рекао је за Танјуг Ђурић, који је предводио делегацију Србије на састанку у Берлину. Није изнео детаље разговора.

Састанак је организован посредством Ричарда Гренела, специјалног изасланик америчког председника за дијалог Београда И Приштине.

Гренел је прошле недеље током посете Београду и Приштини најавио постизање споразума о железницама, након што је у Берлину претходно постигнута сагласност о увођењу авио-линије између два града.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here