Mesto za reklamu
  1. 0 07. 2022.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Државном дата центру у Крагујевцу отварању и пуштању у пробни рад Објекта 2, који је намењен за смештај опреме и података МУП-а, Министарства одбране, Војске Србије и Безбедносно-информативне агенције.

Брнабић је навела да је вредност инвестиције 25 милиона евра, истакавши да је ово нови степен безбедности наше земље и да отварамо посебну инфраструктуру за борбу против сајбер ратовања.

Све наше војне и здружене безбедносне вежбе у области интернет сајбер безбедности, од сада ће да се одржавају из овог објекта, где постоје Фарадејеви кавези у којима су смештени подаци Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова, Безбедносно-информативне агенције и Војске Србије и који осигуравају највиши степен заштите свих наших безбедносних података, објаснила је Брнабић.

Она је нагласила да је ситуација у Украјини показала колико је важно да држава буде оспособљена у борби против сајбер напада, додавши да смо учинили још један важан и озбиљан корак у додатној безбедности грађана и наше државе.

Према њеним речима, на нивоу земље треба да се оформи здружени тим свих безбедносних служби који ће онда на једном месту да обухвати све наше капацитете, знање, искуство и експерте да учинимо Србију безбеднијом од сајбер напада, што ће додатно унапредити кредибилитет и конкурентност читаве земље и наше привреде и економије.

За годину и по дана откако је отворена зграда 1 која се користи за заштиту података јавне управе и грађана Србије, много је урађено. Успели смо и у комерцијалном смислу да привучемо неке од највећих светских ИТ компанија, попут ИБМ, Оракла, Хуавеја, да овде чувају своје податке, рекла је председница Владе.

Према њеним речима, то је заиста велики успех коме смо се надали али нисмо могли да верујемо да ће тако велике стране али и домаће компаније дати држави Србији да чува „срце њихових система”.

И зато је данас велики дан и за безбедност наше земље и ја се заиста поносим овим што смо урадили у последњих неколико година за безбедност, у смислу подизања плата у овом сектору, стандарда, инфраструктуре, опреме и оружја и оруђа. Данас је Србија неупоредиво безбеднија држава него пре неколико година, а овај објекат нас ставља на још један степеник изнад велике већине других држава Централне и Југоисточне Европе у смислу безбедности, поручила је премијерка.

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михајло Јовановић навео је да је реч о најбољем дата центру у региону.

Он је указао на то да је здруженим радом најбољих стручњака служби безбедности и Канцеларије за ИТ и еУправу изграђен још један центар по највишим безбедносним и техничким стандардима који испуњава најзахтевније критеријуме поузданости са 99,99 одсто.

Према његовим речима, овај објекат има посебне техничке функционалности у складу са потребама безбедносних служби и заједно са Објектом 1, који је намењен државној управи и локалној самоуправи, као и комерцијалним корисницима, чини заокружен и јединствен комплекс Државног дата центра.

Свечаном отварању присуствовао је и потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић.

У децембру 2020. године у Крагујевцу је отворен Државни дата центар и тада је почео да складишти податке државних институција, јединица локалне самоуправе и комерцијалних корисника.

Објекат Државног Дата центра у Крагујевцу простире се на парцели од четири хектара и представља компелкс од два објекта од укупно 14.000 квадратних метара.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here