Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Већ данима епидемиолошка ситуација се много не мења. У болницама је мање људи, смањио се број преминулих, али је број заражених и даље велики. 

Последњих дана број новозаражених готово се усталио на око 300 позитивних испитаника. Неко ће рећи да то није велика бројка. Међутим, то је број новозаражених у односу на оне који су тестирани. Шта више број испитаника је често врло скроман, па се знатно смањује и онда добијамо слику која није упоредива и није одраз стања у односу на свеукупно становништво. Шта више то је тако велика бројка да је забрињавајућа и сама за себе, јер не заборавимо све је почело са бројем 1 и релативно брзо дошли смо до милионских бројева заражених и умрлих.

На срећу и број умрлих се смањио, као и број оних на болничком лечењу, али велики број заражених и лечених и даље осећа последице вируса. Оболели су често старије особе са придруженим болестима, али међу њима су и млади. 

Опуштеност која је завладала на нашим просторима последица је и сазнања о вирусу, јер је то ипак препуштено научним институцијама која инвестирају огромна средства у развој науке, која се мере стотинама милиона евра, које су у прилици да имају та сазнања.

Управо из тих земаља стижу информације о новим сојевима доминантног вируса, а и нових вируса. Једна од тих земаља је и Аустрија која се припрема за нови сој, јер, кажу, да се очекује да ће ће бити дневно и до 70 хиљада новозаражених. Посебно ће бити угрожен Беч, где се очекује почетак таласа већ крајем овог месеца. Шта више ти сојеви су изоловани и кажу да су бржи и много опаснији од постојећих. То су потврдили највиши званичници Беча, а упозорење је изнео и министар здравља Аустрије.

Изнели смо пример Аустрије у којој живи велики број наших људи, који често долазе у Србију, а и Аустријанци су чести гости наше земље и како је ово време путовања и како нема обавезног коришћења заштитних мера, оправдано се поставља питање да ли ће нас тај талас опет изненадити.

Овоме свакако треба додати да су и „мајмунске богиње“ стигле у Србију, а одговор на једној гледаној телевизији, стручњака који воли медије, који на све то каже – ПА ШТА. У исто време имамо упозорење стручњака  Светске здравствене организације, које земље чланице подсећају да је нова опасност на прагу, да се шири веома брзо и да се треба припремити за одбрану.  

Можда ће ове констатације надлежне подсетити да је опасност и даље у нашем окружењу и да треба нешто озбиљније учинити да се заштитимо од опасности која угрожава оно највредније – људски живот.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here