Mesto za reklamu
  1. 09. 2020.

Кампања за октобарске изборе у Бечу другачија је ове године, не само због пандемије корона вируса, већ и због тога што је водећа странка у Бечу, Социјалдемократска партије Аустрије (СПО) велику пажњу посветила и Бечлијама нашег порекла, јер сваки десети становник Беча је српског порекла.

Наши људи у Аустрији по бројности су несумњиво и важан политички чинилац аустриског друштва. Да су боље организовани могли су да имају много већи утицај и могли су да постану политички фактор, чиме би значајно поправили свој национални статус. Овако, они који су схватили да српска заједница може итекако утицати на изборни резултат обратили су се нашим људима у борби за њихов глас. То је посебно разумела водећа политичка странка у Бечу – Социјалдемократска партија Аустрије / СПО /.

Та странка представила се и у Београду, поводом званичног почетка предизборне кампање СПО, као и објаве приоритета актуелног градоначелника Михаела Лудвига.

Иначе, према официјелним подацима у Бечу живи око 200.000 људи српског порекла, што чини 10,5 одсто становништва, односно – сваки десети грађанин Беча је српског порекла, а Срби су важан и добро интегрисан део друштва.

Генерални секретар СПО Беча Барбара Новак поручила је својим суграђанима српског порекла да су важан саставни део Беча, који даје допринос благостању тог града, који добија међународна признања за квалитет живота и предњачи у свим осталим областима.

Она је истакла да су приоритет СПО и актуелног градоначелника Михаела Лудвига да се осигурају фер услови живота за све, као и добар суживот свих грађана Беча.

“Желимо да радимо даље на побољшавању нашег града и зато позивам вас да нам дате могућност да наставимо да радимо наредних година за добробит свих и да бирате СПО. Наш Беч је једино са Лудвигом у најбољим рукама”, рекла је она у видео обраћању представницима српских медија и аустријским привредницима у Београду.

Сам градоначелник Лудвиг је у Бечу рекао да му је међу приоритетима, уколико му суграђани поново укажу поверење, додатно снажење здравственог сектора, запошљавање 120 додатних лекара, 380 медицинских сестара и 120 неговатеља. Беч би, такође, требало да добије и 16 нових домова здравља, што ће донети олакшање амбулантним одељењима, а до До 2025. године биће 36 нових установа примарне здравствене заштите.

Он је додао да град помаже својим грађанима, али и привреди кроз пакете економског подстицаја. Најавио је и даље улагање у “исплативо” становање, подсетивши да више од 60 посто Бечлија живи у општинским становима или у субвенционисаним становима.

Лудвиг се такође осврнуо на питање међусобног поштовања и суживота, рекавши да жели да Беч направи ” светски град мира”, подсећајући да три године ради на пројекту “верски кампус”, у жељи да покаже да људи различитих религија у Бечу, не само да живе мирно једни поред других, већ да живе заједно. Он је позвао Бечлије да искористе своје бирачко право 11. октобра: “Ради се о врло важним стварима, реч је о Бечу. И цело моје срце куца за овај дивни град” – нагласио је Лудвиг.

 „Српска стварност“ / Ј. С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here