Mesto za reklamu
  1. 12.2018.

Косовски премијер Рамуш Харадинај рекао је данас да није он одговоран, него Федерика Могерини, за неуспех дијалога са Београдом, јер је дозволила да тај процес “исклизне из шина”. Харадинај је то рекао новинарима у Приштини након седнице владе.

Рамуш Харадинај је, иначе, раније данас добио још једно писмо од бриселске “тројке”, Могерини, Малстромове и Хана, у којем су га оптужили да је једностраним акцијама угрозио наставак дијалога са Београдом и да Приштину у дијалогу представља Хашим Тачи.

Косовска влада је, иначе, на данашњем састанку расправљала о свеобухватном и обавезујућем нацрту споразума Београда и Приштине.

Нацрт споразума је представио Харадинајев саветник Авни Арифи, и истакао да тај документ предвиђа да Србија призна косовску независност, суверенитет Косова, правду за ратне злочине и обештећење жртвама сексуалног насиља.

Такође, рекао је, тражи се чланство Косова у међународним организацијама.

Арифи је рекао да на три састанка са, како је навео, “српском страном, они нису били спремни да спроведу било какав споразум”.

“Влада Косова спровела је сваки бриселски споразум. Одбијање српске стране довело је до губитка од 12 милиона евра. Грађани Косова заустављају се свакодневно, на граничним прелазима”, рекао је он.

Харадинај је још једном поновио да порез на српску робу неће бити укинут док, како је рекао, “Србија не призна Косово”.

На питање зашто је био љут током јучерашњег састанка са шефом европске дипломатије Федериком Могерини у Бриселу, премијер Харадинај је рекао да је “њу повредила његова истина”.

“Косово више неће бити на милости других. Сви ће видети да ова пореска мера неће бити укинута, већ да ће напротив бити консолидована и неће се мењати све док Србија не призна косовску независност, а њима је потребно наше тржиште”, рекао је Харадинај.

Бота сот пише да је Харадинај, иако није позван на сутрашњи сатанак у Бриселу, рекао да нема разлога да буде тамо, те да је већ, како је рекао, урадио оно што је имао да уради и каже.

“Могеринијева је наштетила дијалогу и то је изазвало многе проблеме у региону”, рекао је Харадинај.

„Српска стварност“  / РТС – Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here