Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Данас је Васкрс или Ускрс, највећи је хришћански празник којим се прославља Исусов повратак у живот — васкрсење. У СПЦ православни верници размењују поздраве – Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

Срби широм света, као и сви православни хришћани славе Васкрсење Исуса Христа, празник који симболизује победу живота над смрћу.

Васкрс је највећи хришћански празник, јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих.

Православни хришћани у више од 60 земаља света, укључујући Србију, славе данас васкрсење Христово.

Васкрсданас славе и Руска, Грузинска, Константинопољска, Грчка, Бугарска, Јерусалимска и друге православне цркве.

У православним хришћанским црквама се на Васкрс отварају Царске двери на олтару, чиме се симболично указује да је Исус својим васкрсењем победио таму и смрт и отворио рајска врата и пут спасења читавом људском роду.

Синоћном Васкршњом литургијом завршени су дани жалости и почео је празник васкрснућа.

Тако је почела недеља, први дан Васкрса. Православци се од данас поздрављају речима Христос васкрсе, на шта се одговара Ваистину васкрсе.

Славе се и други (пасхални понедељак) и трећи дан Ускрса (пасхални уторак). Иначе, цела та седмица назива се Великом, односно Страсном недељом и на исти начин се поздрављају.

Јаје је симбол Васкрса – обнављања природе и живота и као што бадњак горећи на огњишту даје посебну чар божићној ноћи, тако исто ускршње црвено јаје значи радост и за оне који га дају и за оне који га примају.

Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here