Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Дан уочи избора, у Подгорици и Црној Гори било је мирно. Предизборна тишина траје од поноћи, али се са нестрпљењем очекује отварање биралишта. Судећи по свему, један од највећих изазова биће признавање резултата гласања. На петим парламентарним изборима од обнове државности, учествује 11 листа, а право гласа има 540.000 бирача.

Фаворити изборне трке су коалиција окупљена око владајућег ДПС, који настоји да продужи тридесетогодишњу владавину, и на челу те листе је актуелни премијер Душко Марковић.

Опозиција им се супротставља у више колона, а две су водеће – коалиција окупљена око Демократског фронта, на чијем челу је универзитетски професор Здравко Кривокапић, и савез око Демократа и Демоса.

Значајна опозициона снага је и Грађански покрет УРА, који предводи Дритан Абазовић, а у оваквом односу снага, тас на ваги у формирању будуће власти могу бити СДП и мале и мањинске странке.

“На основу свих резултата које говоре анкете и наручене, а и оне неутралне, да ова три стуба које представља моја листа, одноосно листа ‘За будућност Црне Горе’, листа коју предводи господин Алекса Бечић и листа коју предводи господин Дритан Абазовић, у овом тренутку има 53 посто подршке бирачког тијела Црне Горе. То је сасвим довољно да та побједа буде чиста, апсолутна”, рекао је за РТС Здравко Кривокапић, носилац листе “За будућност Црне Горе”.

Своја очекивања изнео је и Алекса Бечић са листе “Мир је наша нација”.

“Очекујем достојанство, очекујем слогу, очекујем хладне главе, очекујем мудрост, очекујем мир, јер мир је светиња, мир је изнад свих нас и ако сачувамо мир, моћи ћемо сјутра да обезбједимо и економски и социјални и политички мир и очекујем, наравно, побједу”, поручио је Бечић.

Екипа РТС-а у Подгорици је покушала, али није успела да разговара са челницима владајуће Демократске партије социјалиста.

Опозиција очекује најбољи резултат у последњих 15 година 

Политички аналитичар Стево Мук навео је да му се чини да је у јавности подигнут оптимизам да би опозиција могла да оствари најбољи резултат у последњих 15 година.

“Чини ми се да је то и видљиво по једној врсти нервозе унутар редова власти, унутар редова Демократске партијје социјалиста и по тој једној веома заоштреној, нервозној реторици која се некако исијава последњих седмица и дана из њихових редова”, оценио је Мук.

Вече уочи избора није било протестног окупљања грађана под слоганом “Не дамо светиње”, која трају од усвајања спорног Закона о слободи вероисповести.

Ректор Цетињске богословије Гојко Перовић огласио се у петак и позвао вернике да предизборни дан проведу у миру, не кршећи предизборну тишину, а да на дан избора не организују никакве протесте нити ишта што би личило на литије. 

 „Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here