Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Шведска академија брани своју одлуку о додели Нобелове награде за књижевност 2019. аустријском књижевнику Петеру Хандкеу образложењем да је он износио провокативне коментаре, али није подржавао крвопролиће.

У чланку објављеном у четвртак у шведском дневнику Дагенс Нихетер, председник Шведске академије Матс Малм, признаје да је Хандке износио “провокативне, непримерене и нејасне коментаре о политичким питањима”.

Аутор књига као што су “Страх голмана пред једанаестерцем” и “Спори повратак кући” није величао крвопролиће и јасно је осудио масакр у Сребреници, наводи Малм.

“Академија… није пронашла ништа у његову писању што би се могло назвати нападом на цивилно друштво и на поштовање једнакости свих народа”, пише Малм.

Академија се позива на чланак из 2006. објављен у немачком дневнику Зидојче цајтунг у коме Хандке пише да је масакр у Сребреници најгори злочин против човечности у Европи од Другог светског рата.

Многи, а међу њима и особе које су преживеле покољ из Сребренице 1995. године, критиковали су Академију и позвали је да опозове одлуку о додели Нобелове награде за књижевност вредну 837.000 евра објављену прошле седмице, подсећа индеx.хр.

Хандке је 2006. одржао говор на последњем испраћају српском председнику Слободану Милошевићу, који је умро у хашком притвору у очекивању изрицања пресуде за ратне злочине почињене на простору бивше Југославије деведесетих година.

Подржавао је вођу босанских Срба, Радована Караџића и ратног заповедника Ратка Младића, осуђене за геноцид у Сребреници због масакра више од 8.000 муслиманских мушкараца и дечака.

Академија је била присиљена да одгоди доделу награде за књижевност у 2018., након скандала који је завршио оставком чланице Академије чији је супруг осуђен за силовање, наводи портал.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here