Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

Влада Шведске одлучила је да од 9. фебруара укине већину рестриктивних мера, саопштила је премијерка Магдалена Андерсон. Поручила је да је време да се Шведска отвори, али и да пандемија није готова, већ да улази у нову фазу.

Шведска премијерка Магдалена Андерсон рекла је да ће се мере у тој земљи укинути од 9. фебруара због тога што је констатовано да болнички капацитети нису угрожени и да вакцинисани људи могу да се врате нормалнијем свакодневном животу.

“Почиње да долази време када ћемо поново отворити Шведску”, рекла је Андерсонова на ванредној конференцији за штампу.

Нагласила је да ће они који су болесни и даље морати да остају код куће, а да би послодавци требало постепено да враћају на радна места запослене који су радили од куће.

Магдалена Андерсон је поручила да се власти неће опуштати и да је пандемија ушла у нову фазу.

Министарка за социјална питања Лена Халенгрен је навела да је општа процена да Шведска може да се врати у нормалу.

“Међутим, влада ће наставити да надзире како ће се пандемија одвијати”, поручила је Халенгренова.

Између осталог, биће укинуто ограничење радног времена и обавеза држања одстојања у угоститељским објектима, ограничење броја људи у трговинским објектима, а укинуто је и обавезно ношење маски у међуградском превозу.

Шведска је од почетка пандемије била међу земљама које су имале најблаже епидемиолошке мере. Када је већина европских земаља била у потпуности закључана, Швеђанима није било ограничено кретање. Када је реч о вакцинацији, две дозе добило је 72 одсто грађана, а трећом дозом имунизовано је готово 39 одсто Швеђана.

Укидањем мера, Шведска ће се прикључити суседима Данској и Норвешкој, у којима су готово све мере већ укинуте, а власти Финске су најавиле да ће већина мера у тој земљи бити укинута 1. марта.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here