Mesto za reklamu

06.04.2019. 

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић борави у Вашингтону где је разговарао са америчким званичницима. Срео се са замеником помоћника државног секретара Метјуом Палмером и америчким сенаторима и конгресменима.

У разговору за РТС, Марко Ђурић каже да је Србија решена и опредељена да ствари решава дијалогом и да жели да чује шта може да уради како би биле укинуте таксе које је Приштина 21. новембра увела на робу из централне Србије и БиХ.

“У условима у којима је Приштина наметнула антицивилизацијске таксе, ми хоћемо да чујемо шта све може да се уради да би те таксе биле оборене и хоћемо да видимо после усвајања приштинске платформе против дијалога, какав је план и каква је идеја великих сила за наставак деловања у проналажењу мирног решења”, рекао је Ђурић.

За нас је од кључног значаја да сачувамо мир и сигурност грађана на терену, да се не дозволи било коме да узурпира права Срба, да гази њихова економска политичка права, каже Ђурић.

Према његовим речима, веома је значајно да се не ослањамо на то да сви унапред знају нашу аргументацију.

“Потребно је да разговарамо са људима на кључним адресама. Ја сам разговарао и са Палмером и са копредседавајућим српског кокуса у Конгресу из Републиканске и Демократске странке, са људима у Конгресу, са људима из Сената, са жељом да их упознам са нашом ситуацијом”, рекао је Ђурић.

Наводи да је у тим разговорима могао да чује решеност и опредељеност за наставак дијалога и проналажење компромисног решења.

“Ја сам исказао нашу жељу да буде учињено још и више како би се Приштина натерала да одустане од антицивилизацијских такси и још важније да се одврати од евентуално даљих дестабилишућих корака”, указао је Ђурић.

“Ми бринемо о безбедности наших људи и наше земље и покуцаћемо на свака врата у свету на која можемо да покуцамо, да бисмо спречили даље проблеме и даљу дестабилизацију”, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију и додао да је веома важно да се наши аргументи чују довољно далеко и снажно.

Време да ми стварамо наше пријатеље

По питању тога шта Србија може да уради у америчком Конгресу, који је данас подељен на људе за председника САД Доналда Трампа и против њега, Ђурић каже да осећа и чује другацицје тонове.

Истиче да никада неће чути те другачије тонове од демократског конгресмена Елиота Енгела, који је, како каже, пријатељ Албанаца, али да међу људима који познају ситуацију на Балкану, попут копредседавајућег српског кокуса Емануела Кливера, постоји разумевање за жељу Србије да на праведан и фер начин реши питање Косова.

“Албанци, наравно, причају са својим пријатељима, конгресмен Енгел је њихов пријатељ. Сада је дошло време да ми стварамо наше пријатеље. То што ми знамо да смо у праву, није довољно. Ми морамо да дођемо овде да се боримо за наше ставове, морамо да придобијамо људе и створимо услове да сутра неко буде на нашој страни, неко ко данас није на нашој страни. Да смо то радили у протеклих 20, 30 година, не бисмо били у оваквој ситуацији у каквој смо данас”, рекао је Ђурић.

Посебно је указао на дипломатску активност Србије, председника Вучића, премијерке Брнабић и свих осталих који су укључени у то, да се међународна позиција Србија поправи и оценио да се она поправља.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here