Mesto za reklamu

06.01.2020.

Српски патријарх Иринеј је изјавио да још увек верује да ће се напета ситуација у Црној Гори настала после усвајања спорног Закона о слободи вероисповести у црногорском парламенту, решити на миран начин.

У интервјуу за данашњи „Курир“, он је истовремено позвао власти у Црној Гори да се „уразуме и дозову памети“, изразивши наду да ће разум победити проблеме и да неће доћи до одузимања светиња Српске православне цркве (СПЦ) у тој земљи.

„Надам се да ће црногорске власти размислити, јер виде реаговање народа…То је неразумно што су урадили, то је закон који нико не подржава, сваки нормалан човек је против таквог закона. Искрено речено, нисам то очекивао. Нисам очекивао да ће доћи до усвајања таквог закона“, рекао је патријарх.

Поводом недавног пребијања викарног епископа диоклијског Методија од стране црногорске полиције током протеста против спорног Закона, Иринеј је рекао да је реч о „незабележеном чину у Европи од пада фашизма“.

„Молим се Господу да уразуми људе који су на челу Црне Горе да прекину с насиљем и отимањем имовине српске цркве“, истакао је патријарх Иринеј.

Он је, поводом упозорења појединих владика да се сличан сценарио спрема и на Косову, рекао да се не може знати да ли такве нечасне намере постоје и у Приштини.

„Не можемо знати да ли постоје те нечасне намере, то је нека претпоставка вероватно. Тамо неки други ветрови дувају, видећемо како ће да се заврши то“, казао је патријарх.

Његова Светост Патријарх Иринеј  је додао и да је на КиМ увек тешка ситуација.

„Кува се, ту још увек лонац ври… ма сто проблема“!

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here