Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Званични председник и кандидат за новог председника САД Доналд Трамп тврди да је он не само још официјелни председник САД, него да ће он то и бити, јер он и његов адвокатски тим тврде да имају довољно материјалних  доказа и сведока, који ће уверити Федерални суд да га прогласе за председника и у наредном мандату. Уосталом нико официјелно није прогласио Бајдена за председника САД, него су то најпре учинили СиЕнЕн и медији који га иначе подржавају, па се и он сам тако назвао. Ми већ сутра покрећемо законску процедуру доказивања крађе изборних резултата и сигурни смо да ћемо у томе успети – тврди официјелни председник САД Доналд Трамп.     

Чак и ТВ станица СиЕнЕн који је прогласила Џо Бајдена за председника САД признаје да је пут Бајдена до инаугурације 20 јануара прилично дуг. Озбиљни политички аналитичари кажу и да је крајње неизвестан. СиЕнЕн чак и сам објашњава ту дугу процедуру која мора да се прође до 20. јануара.

Прва ствар је да до 23. новембра сви гласови морају бити избројани у свим државама, а већ се зна да у неким државама неће сви ускоро бити избројани.

До 11. децембра државе морају да потврде електорске гласове, иако се систем разликује од државе до државе. Потврда гласова званично може да почне од 10. новембра.

Осми дан децембра се зове “сигурна лука”, и тада морају државе да имају избројане гласове, решене евентуалне спорове и одређеног победника електорских гласова.

По закону, дан када електори гласају мора бити понедељак, али тек након што прођу две среде у месецу – овог пута тај датум пада 14. децембра.

Електори ће се тог дана појавити на послу, гласати и послати резултате у Вашингтон.

Гласови морају до 23. децембра да стигну у Вашингтон, на Капитол хил, најкасније девет дана откако су послати.

Трећег дана јануара 2021. нови Конгрес полаже заклетву – нови чланови Представничког дома и Сената ће се свечано заклети у подне, а то ће бити почетак 117. Конгреса.

Чланови Представничког дома и Сената ће се састати, а председник Сената (актуелни потпредседник САД Мајк Пенс) преседаваће седници, када ће бити прочитани електорски гласови по алфабетском реду.

Представнички дом мора да до поднева 20. јануара изабере председника, а уколико то не учини, следећа особа која би могла то да уради је потпредседник или особа која даље следи хијерархијски.

За 20. јануар је заказан инаугурациони дан, када би председник требало да положи заклетву у подне.

Ако изабрани председник умре између дана избора и инаугурације, потпредседник га мења и преузима функцију шефа државе.

Иначе бивши амерички председник, републиканац Џорџ В. Буш честитао је победу изабраном председнику Џозефу Бајдену, али и навео да актуелни председник Доналд Трамп има право да тражи поновно пребројавање гласова и покрене правни поступак.

И на крају поставља се питање – Шта ће бити ако Федерални суд констатује да су избори били нерегуларни и да као у случају када је спор био између кандидата Џорџа Буша и Ал Гора, када је Гор имао више добијених гласова, али је Гору због нерегуларности одузео гласове у једној држави и поменутог Џорџа В.Буша прогласио за победника. То је иначе коначна одлука. Поставља се питање како ће се тада осећати сви они који су пожурили и честитали Бајдену као да је већ изабран и све то у име жеље да унапреде пријатељске односе својих држава. Да ли имају већ спремљено извињење за новог – старог председника САД? Знајући колико су упућени на сарадњу са САД, морали би да имају спремљену и ту варијанту, ако се којим случајем то догоди. Трамп тврди да ће се то и догодити. На нама је да видимо ко ће бити у праву.

„Српска стварност“  

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here