Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић и потпредседник и извршни директор кинеске компаније “Зиђин” Џорџ Фанг потписали су данас Уговор о преузимању РТБ Бор од стране те компаније.

Антић је након потписивања Уговора о преузимању, односно о приступању новог члана, истакао да је ово изузетно значајан дан за Србију, РТБ Бор и нашу економију, при чему је изразио очекивање да ће “Зиђин” почети да ради веома брзо и ефикaсно.

Он је изразио уверење да је ово један од најбољих процеса кроз који је Србија прошла у периоду приватизације и стратешких партнерстава, који апсoлутно гарантује да ће се РТБ развијати,  имати снажну инвестициoну политику, чувати радна места и запошљавати нове људе.

Министар је навео да је компанија “Зиђин” јуче уплатила 350 милиона долара на рачун РТБ-а Бор, на основу чега је стекла власништво од 63 одсто у РТБ-у, уз напомену да ће у наредна два дана исплатити 200 милиона долара дугова РТБ-а.

Антић је рекао да ће се нова компанија звати “Зиђин Бор Koпер  ДОО”, а након регистрације и добијања сагласности Владе Србије у назив ће бити унета и реч Србија.

То ће бити наша заједничка компанија, која ће бити врло успешна у светским размерама и којом ћемо се поносити, поручио је Антић и додао да се “Зиђин” својом понудом обавезао на то да ће у наредних шест година инвестирати 1,26 милијарди долара у побољшање производње, отварање нових рудника и повећање ефикасности и производње.

Он је истакао да је то изузетно велики корак, који ће капитално утицати на то да се РТБ Бор стабилизује као један од најзначајнијих сегмената српске привреде, уз оцену да ће то имати огроман утицај на нашу укупну економију, раст и развој.

Према његовим речима, Србија ће бити трећи највећи европски произвођач бакра са повећањем учешћа рударства у БДП-у на пет одсто, у односу на садашњих један одсто.

Антић је изразио захвалност председницима Србије и Кине – Александру Вучићу и Си Ђипингу, као и свима који су били укључени у процес око решавања питања РТБ-а Бор.

Он је подсетио на то да је Уговор о стратешком партнерству Владе Србије и РТБ Бор и компаније “Зиђин” потписан у Пекингу током посете делегације Србије Кини, и објаснио да је реч о моћној рударској компанији која послује у десет земаља и остварује сјајне и рударске и пословне резултате.

Компанија представља гарант да ће се у Бору и Мајданпеку остваривати рударска производња у складу са највишим светским стандардима, и када је у питању ефикасност и квалитет, али и када је реч о заштити на раду и екологији, истакао је Антић.

Он је најавио да предстоји пуно посла и да ће бити одржана прва седница одбора директора и Управног одбора, уз напомену да ће нови председник Управног одбора бити Џорџ Фанг, а генерални директор Лонг Ји.

Потписивању Уговора о приступању новог члана, односно о презумању, присуствовали су амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг, државни секретар Министарства привреде Милун Тривунац и досадашњи директор РТБ Бор Благоје Спасковски.

„Српска стварност“ / владасрбије.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here